У Міноборони спростовують зниження норм для харчування військових

 

У Міністерстві оборони наголосили, що інформація про зниження з 1 березня 2020 року з 68,52 грн до 58,75 грн загальновійськових продовольчих норм для потреб Збройних сил України не відповідає дійсності.

Про це у понеділок, 24 лютого, передає “Новинарня” з посиланням на пресслужбу Міноборони.

“У мережі активно шириться інформація про начебто “зниження з 1 березня 2020 року з 68,52 грн до 58,75 грн загальновійськових продовольчих норм для потреб Збройних сил України”. Міноборони наголошує, що зазначені відомості є неправдивими. Вартість закупівлі продуктів харчування визначається під час проведення аукціонів в системі електронних закупівель PROZORRO, і наразі встановлена на рівні 67-77 грн за комплект”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, остаточна ціна послуги з аутсорсингу, що діятиме з 1 березня 2020 року, стане відомою за підсумками електронних торгів, які розпочинаються 24 лютого 2020 року.

При цьому очікувана вартість може знизитися.

У Міноборони підкреслили, що встановлені норми харчування жодним чином не зменшаться. Як і раніше, українські воїни отримуватимуть якісну калорійну їжу, як це передбачено відповідними нормами, а також Каталогом продуктів харчування. Теж ж саме стосується і військовослужбовців, які виконують бойові завдання із захисту держави на сході України.

У пресслужбі нагадали, що з 1 березня 2020 року усі бойові частини ЗСУ переводяться на систему харчування за Каталогом, який містить 409 видів продуктів на вибір.

Решта військових частин перейдуть на нову систему поступово, починаючи з 1 червня 2020 року.

В оборонному відомстві додали, що досі в українській армії діяла т.зв. “стара” система з 36 видів продуктів, що викликало багато нарікань з боку військовослужбовців.

Читайте також:
Суд розблокував перехід армії на нову систему харчування

Як інформувала “Новинарня“, ухвалою Окружного адмінсуду Києва від 16 липня 2019 року було визнано нечинним наказ Міністерства оборони, який передбачав проведення реформи харчування в Збройних силах України. Суддя Альона Мазур ухвалила це рішення за позовом підприємця, залученого до старих схем продовольчого забезпечення ЗСУ.
Радник міністра оборони Юрій Бірюков у коментарі “Новинарні” зазначав, що через цю ухвалу друга половина бригад ЗС України в 2019 році не перейде на якісно нове харчування за каталогом, як було заплановано.

У МОУ тоді заявили, що подадуть апеляцію на рішення скандального Окружного адмінсуду столиці.

Як відомо, Збройні сили України почали інтенсивний перехід на нову систему харчування за каталогом у 2018 році, що дозволило збільшити набір продуктів з 30 до 400 одиниць та значно покращити рівень і якість харчування військовослужбовців.
У 2018 році на нову систему харчування загалом перейшли  близько 90 військових частин ЗСУ
Станом на липень 2019 року 50% військовослужбовців ЗС України перейшли на нову систему харчування за каталогом. Планувалося до кінця 2019 року перевести 100% особового складу.

4 вересня засідання ОАСК 4 вересня не відбулося через те, що суддя у відпустку.

За інформацією військових, у 73 військових частинах Збройних сил України й далі харчуватимуться за новою системою. Ще 285 чекають на реформування.

Колишній волонтер, екскерівник проєктного офісу реформ МОУ Андрій Загороднюк призначений новим міністром оборони 29 серпня.

Раніше в інтерв’ю “Новинарні” генерал-майор Дмитро Марченко, начальник Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, сказав, що перехід наступних частин ЗС України на нову систему харчування – за каталогом – буде розблоковано найближчим часом незалежно від рішень суду, через доручення нового міністра оборони Андрія Загороднюка.

Читайте також:
У ЗСУ обіцяють удосконалити сухпай: які зміни

Як армія переходить на нову систему харчування, – інтерв’ю Діани Петрені

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна