Решту ЗСУ переведуть на нове харчування дорученням міністра, – генерал Марченко

 

Перехід наступних частин ЗС України на нову систему харчування – за каталогом – буде розблоковано найближчим часом незалежно від рішень суду, через доручення нового міністра оборони Андрія Загороднюка.

Про це в інтерв’ю “Новинарні” повідомив генерал-майор Дмитро Марченко, начальник Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ – наступний герой нашого серіалу “Нові генерали Українського війська“.

За його словами, поки Окружний адміністративний суд Києва зволікає з рішеннями в цій справі, міністр оборони Андрій Загороднюк готує власні доручення, аби на харчування за каталогом змогли перейти наступні частини ЗСУ, і цьому не зможуть завадити підприємці – учасники старих “схем”, які позиваються до суду.

“Суддя [Окружного адмінсуду] пішла у відпустку… Але ми знайшли вихід. Зараз ми продовжимо перехід на нову систему харчування дорученням міністра оборони“, – сказав генерал Марченко.

“По суті цей наказ — він наш внутрішній… Кожна військова частина має, відповідно, перейти. Тобто дається наказ, і командиру [частини] треба підготувати кухарів, їдальню, закупити кухонне обладнання. Це буде суто наш внутрішній наказ, який точно не стосується бізнесу”, – пояснив керівник управління.

Він стверджує, що на це є політична воля міністра Загороднюка, який раніше був керівником офісу реформ МОУ, тісно працював разом із волонтерами й центром Марченка, є твердим прибічником реформи харчування ЗСУ й очищення оборонного відомства від корупції.

“Загороднюк створював цю систему (нового харчування в армії – “Н”), йому це все відомо! Він бачив, як ми робили перші спроби її запровадити. Як на нас нацьковували аудит і казали, що ми перевитрачаємо бюджетні кошти. Хоча ми пояснювали, що це ті самі кошти, що передбачені [бюджетом], ми більше не просимо — просто перестаємо платити баригам”, – розповів генерал Марченко.

За його словами, недобросовісним постачальникам вигідно, щоб солдатів годували погано, адже, понижуючи якість харчування, такі постачальники заробляють великі кошти, яких вистачає на хабарі посадовим особам у МОУ й ЗСУ.

На запитання, коли можна очікувати на такі доручення міністра Загороднюка, Дмитро Марченко сказав: “Думаю, найближчим часом”.

“Але я хотів би подивитися в очі тому судді, який винесе рішення… Мені вже зараз

військові дзвонять і кажуть, що перекриють трасу, щоб звернули на це увагу. “Бо сусідню частину годують по вищому розряду, а нас – як скотів”.

Я кажу, не треба, поки що Міністерство оборони може з цим справитися самостійно”, – зазначив генерал Марченко.

Начальник ГУРСМЗ підтвердив, що вже перейшли і залишаються на каталог 73 в/ч, залишилося перевести – ще 285 військових частин.

Раніше планувалося, що вони перейдуть “на каталог” до кінця 2019 року.

У нових обставинах, каже Марченко, остаточний перехід решти частин ЗСУ на харчування за каталогом відбудеться, орієнтовно, взимку – навесні наступного року, але “однозначно у 2020-му”.

“Враховуючи те, що суди все-таки нашу роботу призупинили, деякі частини затримаються… Думаю, що дотягнуть до кінця року, і ми будемо переходити на нову систему вже з початку наступного року. Бо зараз поки судові рішення, поки апеляції… А який сенс нам проводити торги в грудні, коли залишиться один місяць [до кінця фінансового року]? Тому вже будемо проводити в січні. І одразу на всіх”, – сказав Марченко.

“Будуть, звісно, тендери… Але, думаю, до кінця весни всі перейдуть“, – заявив начальник управління.

Нове харчування ЗСУ. Ілюстративне фото

При цьому Марченко зазначив, що, можливо, перехід деяких частин “на каталог” буде відбуватися не одночасно зі встановленням нового обладнання на кухнях і ремонтом.

“Як частина переходить? Роблять ремонт, встановлюють нове обладнання — і потім переходять. А зараз міністр сказав: хай спершу переходять на нову систему, щоб уже постачалися продукти за каталогом — а з ремонтом уже потім будуть доганяти”, – сказав Дмитро Марченко.

Як інформувала “Новинарня“, ухвалою Окружного адмінсуду Києва від 16 липня 2019 року було визнано нечинним наказ Міністерства оборони, який передбачає проведення реформи харчування в Збройних силах України. Суддя Альона Мазур ухвалила це рішення за позовом підприємця, залученого до старих схем продовольчого забезпечення ЗСУ.
Радник міністра оборони Юрій Бірюков у коментарі “Новинарні” зазначив, що через цю ухвалу друга половина бригад ЗС України в 2019 році не перейде на якісно нове харчування за каталогом, як було заплановано.

У МОУ заявили, що подадуть апеляцію на рішення скандального Окружного адмінсуду столиці.

Як відомо, Збройні сили України почали інтенсивний перехід на нову систему харчування за каталогом у 2018 році, що дозволило збільшити набір продуктів з 30 до 400 одиниць та значно покращити рівень і якість харчування військовослужбовців.
У 2018 році на нову систему харчування загалом перейшли  близько 90 військових частин ЗСУ
Станом на липень 2019 року 50% військовослужбовців ЗС України перейшли на нову систему харчування за каталогом. Планувалося до кінця 2019 року перевести 100% особового складу.

4 вересня засідання ОАСК 4 вересня не відбулося через те, що суддя у відпустку.

За інформацією військових, у 73 військових частинах Збройних сил України й далі харчуватимуться за новою системою. Ще 285 чекають на реформування.

Колишній волонтер, екскерівник проєктного офісу реформ МОУ Андрій Загороднюк призначений новим міністром оборони 29 серпня.

Читайте також:
Як армія переходить на нову систему харчування, – інтерв’ю Діани Петрені

Що їдять “сонечка”: як змінилося харчування в ЗСУ. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна