Викреслювати з бюджету витрати на культуру – це злочин, – Княжицький

 

Микола Княжицький
народний депутат (“Європейська солідарність”)

(FB)

Ми заходимо у страшну кризу. І епідеміологічну, і економічну.

Звичайно, бюджет потрібно переглядати. Але не так. Просто взяти і викреслити витрати на культуру, як це робить уряд – злочин. Коли йде війна, а ми маємо три війни вкупі: з Росією, з короновірусом і з економічною кризою – у культури своя функція.

Комусь нагадаю пісні січових стрільців, комусь українські повстанські пісні, комусь радянський кінематограф Другої світової чи пісні Клавдії Шульженко.

У спогадах Єжи Гедройця яскраво описано, як польський уряд в еміграції розумів роль культури у розкиданих по світу польських військах, і як фінансував! Культура рятує націю. Не олігархи – феодали, а культура.

У нас же досі міністра культури та інформації немає.

Володимир Зеленський справді от щойно на врученні Шевченківської премії говорив про важливість фінансування культури, але уряд робить протилежне.

Я розумію уряд. Перед катастрофою кожна копійка на ціну золота. Але копійки на культуру правильно витрачені сприяють подоланню катастрофи. А неправильно невитрачені – роблять її неминучою.

Так, переформатувати культурні програми потрібно. Частину фільмів не знімуть, частину заходів не проведуть, у відрядження не поїдуть. Але читати люди не припинять, дивитися свої, а не чужі фільми захочуть, а якщо дивитимуться чужі, то випробування долатимуться довше.

Роль культури розуміли всі. Після звільнення від фашистів першими в Маріуполі, Сумах, Одесі відкривали театри. На окупованій території , в Івано-Франківську у 1943 році на опереті Барнича “Шаріка” сталася трагедія. Нацисти зайшли на виставу, арештували і розстріляли 27 молодих членів ОУН. Так, це була трагедія. Але ця трагедія свідчить, що саме культура надихала українців на боротьбу. Прикладів таки безліч. Поруч у Дрогобичі німецький окупант ховав вдома великого письменника і художника Бруно Шульца. А той розписував стіни. Цей нацист розумів, що таке культура. А інший, який розстріляв Шульца, що випадково вийшов на вулицю – був байдужим.

Тому у таку кризу повністю припиняти фінансувати культуру – злочин. Тому сьогодні, 27 березня,  українські культурні діячі о 12 годині проводитимуть онлайн-мітинг “Ні знищенню української культури”. Долучуся до нього!

Читайте також:
Княжицький: Законопроєкт про дезінформацію штовхає Україну до тоталітаризму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна