Княжицький: Законопроєкт про дезінформацію штовхає Україну до тоталітаризму

 

Законопроєкт про запобігання дезінформації підштовхує Україну до тоталітаризму російського та китайського зразків.

Як передає “Новинарня“, про це у вівторок, 21 січня, заявив народний депутат від “Європейської солідарності” Микола Княжицький у ефірі телеканалу “Прямий”.

“Цей закон підштовхує країну до тоталітарного прояву і був написаний за прикладом тоталітарних країн. Деякі норми списані з російського законодавства, а деякі – з китайського. Хочу звернути увагу на дві цікаві норми. Наприклад, відповідальність провайдерів. Щоби вони могли блокувати анонімні Telegram-канали, та інші речі в інтернеті, треба цих провайдерів контролювати й чимось їм погрожувати. З цією метою в Росії введення система ліцензування провайдерів. Тобто, якщо провайдер не слухається вимог правоохоронного органу, то в нього забирають ліцензію і він не може працювати”, – зазначає Княжицький.

За його словами, українська правова система рухається у протилежному напрямку.

“Ми скасували ліцензування для дуже багатьох видів діяльності. Якщо ми готові ввести ліцензування провайдерів та забирати у деяких з них ліцензію за відмову зняти небажану інформацію, як це робиться в Росії, то ми маємо щиро про це сказати”, – сказав депутат.

Княжицький також звернув увагу на систему рейтингу, яка пропонується законопроєктом про дезінформацію.

“Ще один пункт – це індекс довіри. Це індекс є тим самим, що й індекс персональних рейтингів у Китаї. Саме звідти переписана ця норма. Як відомо, якщо громадянин не набрав необхідний рейтинг, який виставляє йому держава за поведінку, то йому можуть відмовити, наприклад, летіти літаком в інше місце або ще якось обмежити його громадянські права. Так само індекс довіри має заробляти кожен громадянин, який буде друкуватися у соцмережах. Очевидно, що китайська модель є для нас абсолютно неприйнятною”, – відзначив політик.

Княжицький також наголосив на ганебності введення кримінальної відповідальності за недостовірну інформацію.

“Цей закон не можна буде виконати не лише журналістам, але й звичайним громадянам. Крім того, є ганебним введення кримінальної відповідальності за недостовірну інформацію. Я пам’ятаю як всі раділи, коли  була скасована кримінальна відповідальність за наклеп. Відомо, що в радянські часи за цією статтею багато людей відсиділи у концтаборах”, – зауважив нардеп.

Як писала “Новинарня“, у Мінкульті представили порівняльну таблицю законопроєкту про дезінформацію.

Читайте також:
Мовний Зе-відкат: законопроєкт “Про медіа” може перекреслити важливі здобутки закону про мову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна