У США готують депортацію молдовського олігарха Плахотнюка

 

Колишнього лідера “Демократичної партії” Молдови Володимира Плахотнюка американська влада готує до депортації.

У четвер, 19 березня, цю інформацію молдовському телеканалу TV8 підтвердив речник посольства США в Кишиневі.

“Володимир Плахотнюк перебуває в Сполучених Штатах. Наразі щодо нього виконуються адміністративні заходи щодо депортації”, – повідомив прессекрктар посольства.

За його словами, цей процес, в тому числі допустимі засоби судового нагляду, може тривати деякий час.

Раніше генеральний прокурор Олександр Стояногло заявляв, що буде складно екстрадувати Плахотнюка, оскільки між Молдовою та США немає угоди про правову допомогу.

Як писала “Новинарня“, за даними слідства, в 2013-2015 роках Плахотнюк створив злочинну схему для відмивання грошей. Він відкрив компанії через підставних осіб, через які відмив близько $18 млн і 3,5 млн євро.

Нагадаємо, під час політичної кризи в Молдові Конституційний суд країни 7-9 червня 2019 року ухвалив низку рішень на користь політичної сили олігарха Плахотнюка, що призвело до фактичного двовладдя.
Зокрема, суд визнав неконституційним обрання керівництва молдовського парламенту і голосування коаліції за новий уряд.
Також він тимчасово відсторонив президента Ігоря Додона, щоб в.о. прем’єр-міністра (за версією “Демпартії” Плахотнюка) Павел Філіп міг призначити дострокові вибори.
Венеціанська комісія визнала розпуск парламенту Молдови безпідставним, а дії КС – упередженими. Євросоюз і США стали на бік нового уряду. Влад Плахотнюк та його соратники втекли за кордон.
Під тиском громадськості та політиків конституційний суд вирішив скасувати свої суперечливі рішення.

Тоді прем’єр-міністр Майя Санду закликала всіх суддів КС подати у відставку.

Парламент Молдови 12 листопада 2019 року підтримав ініціативу Партії соціалістів (ПСРМ) оголосити вотум недовіри уряду країни.

Читайте також:
Молдовського олігарха Плахотнюка досі не оголосили в міжнародний розшук, – МВС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна