“Суб’єкти федерації – колонії Москви”: “Вільний Ідель-Урал” висунув вимоги щодо статусу нацменшин у конституції РФ

 

Пропонованими змінами до конституції РФ Кремль зміцнює колоніальне становище суб’єктів федерації та знищує національні ідентичності інших народів, крім росіян.

Про це йдеться в заяві руху “Вільний Ідель-Урал”, який таким чином включився в обговорення путінських поправок до конституції Росії та публічно звернувся до керівництва й до жителів республік Ідель-Уралу.

“Вільний Ідель-Урал” – базований в екзилі (переважно в Україні) громадський рух народів Поволжя, що має на меті здобуття незалежності республіками Мордовія, Чувашія, Марій Ел, Татарстан, Удмуртія, Башкортостан та створення об’єднання цих республік зі спільним кордоном.

“Необхідно щиро і без обману визнати, що РФ де-факто вже не федерація, а привілейоване становище російської нації закріплене фактично сформованими відносинами між центром і регіонами. Суб’єкти федерації – колонії Москви! Єдиним інструментом, який утримує РФ в сьогоднішніх кордонах, є перерозподіл ресурсів. Москва забирає доходи у регіонів-донорів і частину відібраного віддає так званим «дотаційним регіонам». Перетворення колоній з донорів у прохачів – філософія сучасної РФ. Чим більше жебраків – тим міцніше вони прив’язані до федеральних субвенцій”, – сказано у зверненні.

“Одночасно Кремль знищує національні ідентичності народів своїх колоній. Нам безсоромно кажуть, що порятунок наших культур – завдання наших бабусь. Водночас для панівної культури існує повний цикл освіти російською мовою: садочки, школи, гімназії та університети, театри і кінопрокат, Росспівробітництво і фонд «Рускій мір» із фінансуванням з федерального бюджету”, – зазначено також у заяві.

Автори звернення наголошують на тому, що боротьба з правкою про “державотворчий” статус російського народу в РФ – “це боротьба з вітряками”.

“Треба боротися не за право бути зґвалтованим у вівторок і четвер, а за свободу, честь і гідність!” – йдеться в заяві.

Відтак автори звернення вимагають від Москви закріпити такі пропозиції в конституції РФ:

  • Верховенство принципів міжнародного права.
  • Поновлення реєстрації національних політичних партій. Свобода вибору і свобода волевиявлення.
  • Відрахування до федерального бюджету не можуть перевищувати 15% від доходів суб’єктів федерації.
  • Повернути статус президентів керівникам національних республік, а також закріпити в конституції правовий статус президента республіки і народних обранців.
  • Суб’єктам федерації слід надати право вето при вирішенні питань зовнішньої та внутрішньої політики, які зачіпають їхні інтереси, а також дозволити їм ефективно реалізовувати своє право самостійно вступати в безпосередні зв’язки і відносини з іншими державами, брати участь в роботі міжнародних організацій.
  • Створення територіальних військових формувань, в яких могли б проходити строкову або контрактну службу жителі суб’єктів федерації, незалежно від їхнього соціального стану, мови, партійної, релігійної та національної приналежності.
  • Залучення територіальних військових формувань до бойових дій – тільки за згодою суб’єкта федерації, на території якого створено такі формування.
  • Надати державним мовам суб’єктів федерації статус пріоритетних мов місцевого діловодства. Російська – мова міжнаціонального спілкування.
  • Забезпечити повний освітній цикл державними мовами суб’єктів федерації. Державні мови суб’єктів федерації є обов’язковими для вивчення в загальноосвітніх школах всіх форм власності на території суб’єкта федерації з першого і до останнього класу.
  • Суб’єкти федерації самостійно визначають власну гуманітарну політику. Втручання Москви в питання освіти, розвитку духовності та культури суб’єктів федерації є неприпустимим.

“Ми закликаємо федеральний центр до діалогу, а не до його імітації. Переписування конституції в інтересах Путіна може продовжити владу Путіна, але не продовжить життя Російської Федерації“, – резюмували автори звернення.

Як інформувала “Новинарня“, 10 березня Держдума РФ ухвалила поправку до Конституції, якою обнулила кількість президентських термінів та відкрила Володимиру Путіну шлях до п’ятої каденції на посаді глави держави.

Читайте також:
Якути й татари виступили проти надання росіянам особливого статусу в конституції РФ

Лідер ерзян закликає делегацію України в ПАРЄ привернути увагу до примусової русифікації народів РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна