“Ну, пострілюють”: Зеленський назвав війну на Донбасі “замороженим конфліктом” і виступив проти “шляху вікінгів”

 

Президент Володимир Зеленський назвав війну на Донбасі “замороженим конфліктом”, під час якого “пострілюють”, і заявив про намір розв’язати цю проблему лише шляхом діалогу, а не “шляхом вікінгів”.

Про це глава держави сказав в інтерв’ю британському виданню The Guardian, повний виклад якого 8 березня оприлюднила пресслужба офісу президента.

“Я досі вважаю, що заморожений конфлікт – це зараз. Там стріляють, ну, пострілюють. На жаль, гинуть, але так скрізь (де є конфлікти). У Грузії, Абхазії теж стріляють. Буває. Просто більше часу минуло, менша межа, менша територія, інший рельєф. Тобто інші умови. Люди все одно втомлюються воювати. З роками, звісно, кількість жертв зменшуватиметься. Але наше завдання – це закінчити. Тому я так і бачу, що рік на всі домовленості, а далі – реалізація”, – сказав Зеленський.

Зеленський покритикував президента Франції Еммануеля Макрона, який “хоче деякі чи багато з проблем закрити шляхом теплих відносин з Російською Федерацією”, але сам висловився за те, що потрібно підтримувати діалог із главою РФ Володимиром Путіним для закінчення війни.

“Нам усім потрібен однозначний діалог з Росією, тому що жодна війна ще не закінчилася добре. Є у нас і такі політики, які багато кричать, кажуть: «Завтра в бій ідемо. Зайдемо на Донбас. Зайдемо до Криму. Повернемо нашу землю». Ми дуже хочемо повернути, але сотні тисяч людей можуть загинути. Може, мільйони. Може бути повномасштабна війна. Тому це – шлях вікінгів. Ми вже давно живемо в зовсім іншому, сучасному світі“, – сказав президент України.

Відповідаючи на запитання, як тоді повернути території, він сказав: “Діалог. Потрібно робити все, щоб ми могли повернути їх без жертв або мінімізуючи жертви. Для кого це все у підсумку? Надра, землі? Для кого ми все це робимо? Для людей. Який сенс, щоб загинули мільйони людей, але ми повернули території. Який? Повернемо, будемо цьому дуже радіти, а потім будемо мільйон людей ховати. Що первинне?”

“Є така дитяча загадка: що було раніше – курка чи яйце? Одні у нас кричать – яйце, а інші кричать – курка. А насправді питання не в цьому. Ми не повинні вибирати, яким чином завдати удару, яким чином атакувати. Це неправильно. Якщо на нас нападуть, якщо продовжуватиметься ескалація, звичайно, ми будемо відповідати. Жорстко відповідати. У нас сильна армія, ми дуже підросли за останні роки. Я вважаю, що у нас одна з найсильніших армій у Європі. І це, до речі, всі засвідчують: європейські, американські військові експерти. Тому… Але потрібно спробувати без війни“, – сказав Володимир Зеленський.

Він визнав, що домовлятися з Путіним “дуже складно, дуже”.

“Та хай там як, ми повернули [з полону] 111 людей з вересня. Я не кажу, що ми зробили прорив. Але. Три роки не було [саміту] нормандського формату. Ситуація була заморожена абсолютно. Через три роки ми домоглися зустрічі – зараз повернули 111 людей. Ми сіли за стіл переговорів. Знаєте, кажуть: «йде як по маслу»? Але тут «масла» взагалі немає. Все йде жорстко, важко, з серйозними шорсткостями. Але воно рухається вперед. Коли ти бачиш, що руху вперед немає, тоді потрібно вибирати іншу стратегію”, – сказав Зеленський.

Говорячи про способи переконання Путіна, зокрема, в питанні місцевих виборів в ОРДЛО, Володимир Зеленський зазначив: “…Ідемо за «Мінськом» – це договір, який об’єднує нас (“нормандську четвірку” – “Н”) за цим столом. Але давайте трохи flexible (має на увазі – “будемо гнучкими” – “Н”), трохи. Ну не працює це. Давайте шукати шляхи вирішення”.

“Нам треба прийти до цієї філософії. Вона нікого не утискає. Вона просто говорить про те, що якщо двері замкнені, спробуй знайти інші двері, а не розбивай ці. Просто спробуй. Вода ж точить камінь, вода завжди знаходить тріщину. Я відчуваю себе, Україну – водою. Ми шукаємо ці «тріщинки», щоб просто вирватися з цього. Ось тому, коли ми говоримо про вибори, моє завдання – щоб країна відчувала себе єдиною державою й одним народом. Тому я пропонував зробити все, щоб місцеві вибори були одночасно по всій Україні. Але це не означає, що я поспішаю або ще щось. Я хочу, щоб усі йшли на вибори, розуміючи, що ми – одна країна. А не ось у тому районі в нас вибори в жовтні, в цьому – у грудні, якщо вийде. Це моє бачення”, – сказав президент.

Відповідаючи на запитання The Guardian, Зеленський заявив, що для нього Путін не є надійним партнером, але влада в РФ має змінитися, і настрої в Росії можуть змінюватися від інформаційних впливів.

“Я не відчуваю його (Путіна) як партнера. Мабуть, партнером Україна з Росією зможе бути, і я дійсно хотів би бути свідком цього не через 100 років. Я хотів би це побачити. Тому що я впевнений, що більшість росіян не хоче, щоб була війна. Розумію, що через інформаційну хвилю, яка йде в Російській Федерації, відсоток людей, налаштованих антиукраїнськи, зростає. Але є покоління, яке народилося вже у 90-х роках, коли Україна та всі республіки Радянського Союзу стали незалежними країнами. Ці люди взагалі не розуміють, що таке Радянський Союз. Ось незалежна країна, не має значення яка – Білорусь, Казахстан, Україна, Росія. Я впевнений, що вони не розуміють, як це – напасти на іншу країну. Вони не розуміють, чому хтось каже, що Україна – це частина така-то, Крим їм подарували тоді-то. Це взагалі не цікавить цих людей. Вони не розуміють політику будь-якого лідера, який зазіхає на незалежність і територіальну цілісність іншої країни. Вони сучасні. Вони хочуть жити, працювати, подорожувати”, – сказав Зеленський.

“Чи бачить Кремль вихід із цієї ситуації? Я постараюся достукатися до них, дуже постараюся. І я це дійсно роблю. Коли це відбудеться? Я хочу, щоб завтра, але я не можу жити в ілюзорному світі. Ми живемо там, де ми живемо”, – додав він.

Читайте також:
Зеленський дав Путіну рік на завершення війни. Інакше – вихід із “Мінська”

Зеленський розчарований через відсутність запрошення до Білого дому

Зеленський про серіал “Слуга народу” і роботу президента: Це дуже схоже

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна