Зеленський дав Путіну рік на завершення війни. Інакше – вихід із “Мінська”

 

Президент Володимир Зеленський вважає, що може домовитися з Володимиром Путіним про завершення війни в Україні, але погрожує вийти з переговорів через рік у разі відсутності прогресу.

Про це глава держави заявив в інтерв’ю британській газеті The Guardian, яке буде повністю опубліковане в суботу, 7 березня.

“Годинник цокає… Уряд може витратити рік на досягнення угоди. Тоді це слід реалізувати. Довше не можна”, – сказав Зеленський.

Президент України зазначив, що річний строк обчислюється від саміту “нормандської четвірки” в грудні.

“Я не витрачатиму всі п’ять років, які мені дав український народ, на роботу в Мінську. Я не зроблю цього”, – сказав Зеленський. Він додав, що існують “два-три плани”, що робити в разі невдачі переговорів, але відмовився конкретизувати це питання.

Щодо воєнного розв’язку, Володимир Зеленський сказав, що віддає пріоритет людським життям, а не територіям, і вказав на недавній обмін полоненими як ознаку прогресу в домовленостях.

“Для кого це все робиться? Для людей. Який сенс повертати нашу територію, якщо загине мільйон людей?” – сказав він.

Глава держави зазначив, що його зустріч із президентом РФ у Парижі 9 грудня 2019 мала “кілька емоційних аспектів”.

“Думаю, він мене почув. У мене було таке відчуття. Сподіваюся, не помилкове”, – додав Зеленський.

За його словами, сторони повинні застосовувати гнучкий підхід до Мінських угод, які Україна підписала під надзвичайним тиском п’ять років тому, щоб припинити масштабні бойові дії на Донбасі. Зеленський зазначив, що Путін неодноразово відмовлявся від компромісів, посилаючись на існуючі домовленості, відповідно до яких Кремль повертає контроль над кордоном Україні після виконання інших умов. При тому що Росія регулярно перекидає кошти, війська та зброю через кордон в ОРДЛО.

“У Мінську є пункти, якщо ми їх трохи пересунемо, то до чого це може призвести поганого? Як тільки не буде людей зі зброєю, обстріли припиняться. Це важливо”, – сказав президент України.

Зеленський також заявив, що важливо, аби Ангела Меркель та Еммануель Макрон – двоє інших лідерів “нормандської четвірки” – чинили тиск на Путіна. Він зазначив, що французький та німецький лідери підтримують Україну, але висловив стурбованість зусиллями Макрона одночасно відновлювати відносини з Москвою. “Тут не можна грати на два фронти”, – сказав Зеленський.

The Guardian зазначає, що інтерв’ю відбулося в Києві наприкінці лютого.

Читайте також:
Зеленський розчарований через відсутність запрошення до Білого дому

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна