ПЕНальті з Криму: війна РФ проти України зриває кремлівські “консерви” в Болгарії

 

автор: Соня Димитрова-Мартинюк

2016 року тоді ще кандидат у президенти Болгарії Румен Радєв отримав незручне запитання про окупацію Криму Росією. Його відповідь шокувала євроатлантичну спільноту: “Нам потрібно дивитись правді в очі. Звичайно, що є порушення міжнародного права. Це факт. Але водночас є фактом і те, що над Кримом зараз майорить російський прапор. І що? Закриємо очі на це?”

Підтримка російської окупації Криму, захована в незграбну риторику, не завадила колишньому генералу, командувачу ВПС Болгарії, виграти вибори, набравши 59% голосів виборців.

Російська окупація Криму здерла запони з цілих когорт публічних людей Болгарії – вони виявилися прихованими друзями Путіна. Так, знаковим став затяжний конфлікт у високих літературних колах Болгарії. Його причиною стала книжка “Втеча з Криму”, яку написав 49-річний болгарський письменник Светослав Нахум.

Дійовими особами світоглядного конфлікту стали з одного боку Спілка болгарських письменників (СБП), болгарський ПЕН-клуб, прокремлівські болгарські медіа, а з іншого – сам письменник і колектив посольства України в Болгарії.

Наша дипломатична місія найактивніше вступила в ризиковий бій за добре ім’я громадянина Болгарії, який наважився в художньому творі назвати речі своїми іменами – агресія Російської Федерації, окупація та незаконна анексія Криму, страждання простих людей через російську шовіністичну політику на Кримському півострові.

Конфлікт триває вже майже рік, а днями спалахнув новим вогнем “зашкварів” та викриттів.

Презентація “Втечі з Криму” та обурення Болгарської спілки письменників

Ніщо не віщувало бурі у квітні 2019 року, коли в столиці Болгарії, у книгарні “Софія прес”, з успіхом пройшла презентація збірки оповідань Светослава Нахума “Втеча з Криму”.

Светослав Нахум

В однойменному оповіданні (“Бягство от Крим”) на основі реальних подій 2014 року автор переказує драматичну історію жінки, яка була змушена полишити рідний Крим внаслідок російської збройної агресії та анексії цієї частини України. Після численних перипетій героїня оповідання таки знаходить притулок у Болгарії.

Згадане оповідання – єдиний літературний твір у сучасному болгарському письменстві, в якому засуджується факт російської агресії проти України, окупація Криму Росією.

Ще до презентації в Софії оповідання “Втеча з Криму” було перекладене українською мовою (перекладачка – Анна Багряна). Його надрукували літературний часопис “Всесвіт» (№7-8 – 2018. – с.95-105) та газета “Кримська світлиця” (№29-30 – 2018. – с.8).

Сама презентація книжки відбулася у дружній атмосфері. На події був присутній посол України в Болгарії Віталій Москаленко – він дав високу оцінку твору. Дякував автору за майстерність, підкреслючи, що у книзі “в художній спосіб викладено істину, яка нікого не залишить байдужим”.

Під час презентації книжки в Софії. Фото: ФБ Sofia Ars Net

Однак через два дні Спілка письменників Болгарії раптом оприлюднює декларацію: правління СБП відмежовується від презентації збірки, а самого Нахума звинувачує в маніпуляціях – мовляв, Спілка не причетна до заходу (хоча подія включена до календаря культурних заходів організації, а приміщення, в якому відбувався захід, належить Спілці, та й на самій презентації були присутні члени СБП).

“Спілка болгарських письменників з почесним головою Іваном Вазовим впродовж майже 105-річної своєї історії ніколи не виступала проти Росії, а ще менше дозволяла собі «агітувати» суспільство на користь однієї чи іншої політичної ідеї, яка б торкалася відносин між нею і іншими державами”, – ішлося в заяві СБП.

Дарма, що згаданий у відозві покійний класик Іван Вазов, який для болгар є фігурою масштабу Шевченка, не раз давав приклад того, що не можна закривати очі на агресивну політику Росії. Вона не має індульгенції на злочини тільки тому, що колись звільнила Болгарію від турецького поневолення. Ба більше, 1916 року, під час Першої світової війни, Вазов буквально проклинав “росіян, братів слов’янських”, які “зламали ярмо наше тяжке, але приносите сьогодні нам нове!” (вірш “Російським солдатам”).

Та всі ці факти принесені в жертву епатажній риториці Спілки, яка закликала у свідки свого гніву й самого Вазова, що помер 1921 року.

Читайте також:
Новий президент Болгарії Радєв: ЄС має з прагматизмом і реалізмом ставитись до російського Криму

Болгарський ПЕН-клуб – теж із Росією

Але річ у тім, що Светослав Нахум є членом правління ще однієї впливової громадської письменницької організації – болгарського ПЕН-клубу.

Після демаршу Спілки він у середині квітня 2019 року надіслав лист членам ПЕН-клубу, в якому закликав болгарську інтелігенцію та політиків, які братимуть участь у виборах до Європарламенту, висловити солідарність з українським народом, наполягти на деокупації Криму і відновленні суверенітету України. Зокрема, виступити за негайне звільнення режисера Олега Сенцова та інших українських політв’язнів, які знаходяться в російських тюрмах.

Голова ПЕН-клубу Здравка Євтімова зажадала проведення загальних зборів, та ще й попередніх консультацій із Міністерством закордонних справ Болгарії. Але ще до того почесний голова клубу Бойко Ламбовський обурився “навіюваннями, які наперед стигматизують політично й ідеологічно Росію”.

Светослав Нахум збагнув, що й тут він не знайде підтримки, і відкликав свою пропозицію.

Та Болгарський ПЕН-клуб все ж ухвалив рішення та офіційно відмовився підтримати Нахума – виклично і демонстративно.

Надалі Светослав Нахум отримував додаткові удари. Він був членом редколегії органу СБП “Словото днес” (“Слово сьогодні”), але після скандалу його без пояснень усунуто з цієї посади у виданні.

Ба більше, колеги Нахума голослівно звинуватили його в намаганні отримати політичні та творчі дивіденди зі скандалу.

На знак протесту Светослав Нахум вийшов із лав Спілки письменників.

Після цього члени СБП вдалися до справжнього цькування колеги.

Слово України на захист свободи слова в Болгарії

У цій скандальній ситуації, в якій опинилася країна ЄС та член НАТО, союзник України на зовнішньополітичній арені, на захист болгарського письменника піднялася вже українська спільнота.

15 травня 2019 року виконавча рада Українського ПЕН-Клубу оприлюднила “Звернення до колег Болгарського ПЕН і Спілки болгарських письменників”, в якому, зокрема, зазначається: “В цій ситуації ми вбачаємо не просто порушення його прав як автора, а й насамперед – відголос потужної інформаційної війни з боку Росії, яка ведеться сьогодні не лише проти України, а й усієї Європи”.

Також гідно повелося посольство України в Софії: дипломати звернулися до болгарського Міністерства культури, СБП і профільних комісій Народних зборів (парламенту) країни з проханням “захистити свободу слова в творчості болгарських письменників”.

Посол України в Болгарії Віталій Москаленко

“Прикро констатувати, що Спілка болгарських письменників, маскуючись гаслами свободи від маніпуляцій, насправді відверто порушує одну з базових засад прав людини – право на свободу висловлювання, а крім того, грубо порушує офіційну позицію Уряду Республіки Болгарія щодо підтримки територіальної цілісності України.

Також викликає здивування, що керівництво Спілки письменників, посилаючись на слова Івана Вазова, намагається здійснити підміну понять та дезінформувати громадян, ототожнюючи Росію початку ХХ ст. з Російською Федерацією початку ХХІ ст.

Російська Федерація шляхом вторгнення в Україну та анексії Криму в 2014 році намагалася підірвати основоположний міжнародний принцип, якого дотримуються демократичні держави: жодна країна не може силою змінювати кордони іншої. Держави світу, включно з Росією, погодилися з цим принципом і висловили це в Статуті ООН. Увесь цивілізований світ запровадив санкції проти Росії як покарання за анексію Криму, суверенної частини України”, – ішлося у зверненні посольства України, підписаному послом Віталієм Москаленком.

Читайте також:
Новим послом України в Болгарії став генконсул у Ростові-на-Дону

Антиукраїнська демонстрація СБП-БСП

Лист посольства ще більше збурив СБП. Спілка болгарських письменників звинуватила посла України не лише в “недипломатичності”, а й у втручанні у внутрішні справи Болгарії! Виявилося, пан Москаленко грішний у “намаганні нав’язати свою думку одній із найстаріших письменницьких організацій Європи” та закрити рота письменникам, які наважуються “не наслідувати кліше євроатлантичних цінностей”.

А на зауваги дипломата, що СБП “грубо порушує офіційну позицію уряду Республіки Болгарія щодо підтримки територіальної цілісності України”, у Спілці підкреслили: “Єдине, про що заявляє СБП, що ми ніколи не будемо проти Росії“. І додали: “Хіба це не є позицією більшості болгарського народу?”

Паралельно у конфлікт активно включилися ще й колишні комуністи – офіційний орган Болгарської соцпартії “Дума”. Зокрема, газета навела лист Спілки до посла України, який нібито підписали 200 членів організації. (Хоча в різних виданнях, навіть прокремліських, перелічено лише 40 прізвищ болгарських літераторів, що підписали документ. І згодом деякі письменники визнали, що на них чинили тиск, щоб вони підписались під листом СБП).

Нашого дипломата у грубій формі відчитали. Мовляв, “своєю поведінкою Ви демонструєте, що Ваша присутність у Болгарії викликає негативні реакції серед нашої інтелігенції та шкодить дружнім стосункам між болгарським та українським народом”.

Лист Спілка переслала й до міністра закордонних справ України: обурені письменники обіцяли добитися термінового відкликання українського посла Москаленка з Болгарії.

ПЕНальті за “антиросійську пропаганду”

На початку липня 2019-го антиукраїнська кампанія в прокремлівській болгарській пресі була в розпалі. Посольство України змушене було оприлюднити новий коментар, у якому наголосило: деякі болгарські видання поширюють фейкові новини, збуджують антиукраїнські настрої й виправдовують російську агресію в Криму та на Донбасі.

У цій заяві посольство спростувало міфи, нібито Крим був “подарований” Україні, а “референдум” на півострові у березні 2014 році був “виявленням волі громадян”.

Амбасада в Софії нагадала: Росія порушила 407 міжнародних двосторонніх і 80 міжнародних багатосторонніх угод, і канцелярія прокурора Міжнародного суду в Гаазі кваліфікувала збройну агресію РФ проти України як міжнародний конфлікт.

Також посольство підкреслило: в Україні не дискримінують російськомовних, і новий закон про державну мову жодним чином не утискає нацменшини.

Але протистояння продовжилося – після того, як Светослав Нахум на загальних зборах болгарського ПЕН 11 жовтня знову вніс декларацію: на підтримку України та проти окупації Криму, агресії РФ на Донбасі, з вимогою негайно звільнити арештованих чи засуджених українських митців, журналістів та громадських активістів, репресованих кремлівським режимом, а також проти гібридної інформаційної війни, яку Кремль веде проти самої Болгарії.

Декларацію ПЕН-клуб тоді відхилив (11 голосів проти, 6 – за).

Невдовзі, 3 листопада, Нахум оприлюднив маніфест “За свободу Станіслава Асеєва” – вже особисто від себе, як болгарський письменник.

Якраз перед тим бойовики “ДНР” незаконно “засудили” ув’язаного в Донецьку журналіста й блогера Асєєва до 15 років тюрми. А на Філіппінах Міжнародний ПЕН-Конгрес видав заяву на підтримку Асєєва.

У цій відозві Нахум звернувся до політв’язня Асєєва: “Зло скоро буде переможене. Чекаю тебе, Стасе, в Болгарії, на інжирну ракію,

разом читатимемо під вільним небом вірші Тараса Шевченка та Христо Ботєва – геніїв України і Болгарії, які ще тоді усвідомили, що від режимів Москви – лише імперське мракобісся, каторги, рабство і диктат над меншими народами.

Геть путіністів і зрадників, незалежно від того, в якій державі вони живуть!”

Уже в новому році, 26 лютого 2020-го, в Софії відбулися збори болгарського ПЕН. За повідомленням Анни Багряної – української письменниці, яка постійно мешкає в Болгарії, Светослав Нахум знову запропонував ухвалити декларацію з 12 пунктів на підтримку України та проти російської агресії. Поштовхом до цього стала обіцянка голови болгарського ПЕН-клубу Здравки Євтімової у програмі каналу “ТВ Европа”: якщо Нахум запропонує декларацію, в якій засуджується агресія Росії проти України, то вона її підпише. І запропонує іншим членам зробити те саме.

Здравка Євтімова, голова ПЕН-клубу Болгарії. Фото: bnr.bg

Але на тому засіданні ПЕН-клубу більшість присутніх (25 проти 4) виступили категорично проти такої декларації, а сама голова – пані Євтімова – оголосила, що не може підписати документ, бо, бачте, працює в Міністерстві оборони Болгарії.

Зрештою присутнім урвався терпець, і вони запропонували виключити самого Светослава Нахума з ПЕН-клубу, звинувативши його в тому, що він нібито отримує гроші “за антиросійську пропаганду”. І то – від українського посольства!

Не чекаючи, коли це питання поставлять на голосування, Нахум на знак протесту заявив про свій вихід із Болгарського ПЕН.

Читайте також:
У Болгарії протестували проти російських зазіхань і незаконних виборів у Криму. ФОТО

Знову зуб за зуб

6 березня посольство України висловило здивування “антиукраїнськими висловлюваннями окремих представників Болгарського ПЕН-клубу, які намагаються використати Україну та українське питання для певних інтересів та цілей”.

Передбачаючи, що ці заяви знову будуть використані для антиукраїнської істерії, дипломатична місія наголосила, що “у своїй діяльності керується виключно положеннями Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 1961 року та сприяє розвитку українсько-болгарського співробітництва, в т.ч. в культурній і літературній сферах”.

Того ж вечора, в телепрограмі відомого журналіста Георгія Корітарова “Свободна зона”, секретарка ПЕН-клубу Анжела Дімчева спробувала захистити позицію членів організації, посилаючись на… болгарську конституцію. Мовляв, ПЕН – громадська організація, а не політична, і згідно із законодавством не може ухвалювати політичні декларації.

Проте ведучий резонно запитав: як така позиція узгоджується з написом на меморіалі ПЕН-клубу в столиці Австралії Канберрі – “Дух вмирає у всіх нас, хто мовчить перед тиранією”? Дімчева відказала, що не знає про існування такого пам’ятника.

За її словами, в їхньому статуті написано: вони можуть лише виступати на захист журналістів, які зазнають утисків. А щодо Нахума, то він, мовляв, не вартий такої уваги. Бо сам роздмухує скандал буцімто заради піару і кращих продажів своєї книжки.

* * *

Подвійні стандарти чиновників старої Спілки та самого ПЕН-клубу Болгарії вже очевидні не лише для Светослава Нахума та української дипломатичної місії.

Критична залежність інтелектуальної еліти Болгарії від впливів Москви примушує вільних творців самоорганізовуватися. Скандал довкола “кримської історії” підштовхнув Светослава Нахума оголосити про створення оновленого ПЕН-клубу, а згодом і нового згромадження болгарських письменників.

Люстрація, яка була проведена у Болгарії у 1990-х, не дала змогу повністю видужати країні, що перебувала під комуністичним режимом та окупацією з боку Москви. Боротьба за вільну Європу та цінності триває. Фронт знову відкритий на Балканах.

Читайте також:
Болгарська православна церква – інструмент російського впливу в регіоні?

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна