У Болгарії протестували проти російських зазіхань і незаконних виборів у Криму. ФОТО

 

автор: Олена Коцева
голова Спілки українських організацій Болгарії “Мати Україна”

Незважаючи на сильний дощ та вітер, у неділю, 18 березня, в столиці Болгарії – Софії – відбувся мовчазний протест, організований неурядовими організаціями “Рух “Громадський тиск” та Спілка українських організацій Болгарії “Мати Україна”.

Гасло акції – “За гідну Болгарію! За єдину Україну!” – зібрало близько 40 учасників.

Протестувальників – болгар та українську діаспору – об’єднали спільні позиції: цензура, нахабне та агресивне втручання Росії у внутрішні справи європейської країни та країни члена НАТО; поліцейське свавілля та гібридна війна, що її РФ веде проти Болгарії навіть на рівні окремих громадян, мішенями якої стали понад двадцять громадян Болгарії та України у переддень візиту до Болгарії патріарха РПЦ Кирила.

Це був протест проти війни, яку Росія вже четвертий рік веде проти України. Протест проти незаконної окупації території України і анексії Криму, де саме в цей день Російська Федерація всупереч нормам міжнародного права незаконно проводить президентські вибори.

Крім мешканців Софії, в акції взяли участь представники української діаспори з міста Пловдив.

Безліч плакатів протестувальників говорили замість них: “Росія – удавана захисниця слав ‘янства… (Христо Ботєв)”, “Ні гібридним виборам та окупації Криму!”, “Болгарія – безпечний та послідовний партнер НАТО та ЄС”, “Україна єдина, “Стоп Путін! Стоп війна!”, “Стоп терорRussia!”, “Тут не Москва”, “Україна і Болгарія разом!” та ін.

Мітингувальники протестували проти:

  • антиболгарської політики президента Росії Володимира Путіна;
  • провокаційної поведінки російського патріарха Кирила під час його візиту до Болгарії;
  • відсутності ефективної протидії державних установ Болгарії проти російських гібридних атак;
  • негідної поведінки болгарських державних діячів, політиків і громадських діячів, які слугують ворожим Болгарії російським політичним та економічним інтересам;
  • пропаганди та підтримки болгарськими ЗМІ режиму Москви;
  • бездіяльності сил безпеки РБ стосовно багаточисельних відвертих погроз життю болгарських громадян на інтернет-ресурсах, за якими стоять люди з проросійськими переконаннями, та використання цих органів безпеки як інструменту російської гібридної війни;
  • неконтрольованого поселення в Болгарії громадян Росії, які пов’язані з російськими службами безпеки;
  • військової гібридної агресії Російської Федерації проти України та незаконної анексії Криму.

Цим протестом учасники ще раз нагадали усім про те, що Болгарія є вільною, демократичною і незалежною державою, членом Європейського Союзу та НАТО.

Ось чому будь-яка спроба Російської Федерації втрутитися у внутрішні справи Болгарії, на думку активістів, є також і нападом на європейських та атлантичних друзів Болгарії.
Політики, які обслуговують російські інтереси в Болгарії, не повинні мати місця в уряді.

Протестувальники закликали керівництво Болгарії не визнавати референдуми та вибори, які проводяться на окупованих та анексованих територіях, оскільки вони є незаконними.

фото надане автором

Читайте також:
Незаконні вибори президента РФ: хроніка дня в Україні. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна