Новий президент Болгарії Радєв: ЄС має з прагматизмом і реалізмом ставитись до російського Криму

 

У Софії відбулася інавгурація 5-го президента Болгарії Румена Радєва.

Об 11:00 годині Росен Плевнелієв, який склав свої повноваження глави держави, востаннє вишикував почесну варта, після чого до неї вперше вийшов новий президент.
Після рапорту начальника варти гвардійський духовий оркестр виконав гімн Республіки Болгарія. Під час гімну було дано салют (21 залп) на честь зміни верховного головнокомандувача болгарських щбройних сил.

В інавгураційній промові президент Радєв заявив: “Всім разом нам слід на базі закону й моралі, свободи та духовності будувати справедливе суспільство. Суспільство, яке не буде заручником минулого, а прагнути до майбутнього, ми повинні це робити заради своїх дітей…”

Радєв підкреслив значення церемонії, яка є “символом не тільки змін, а й спадкоємності, без якої державності не існує”.

Радєв разом із Плевнелієвим поклав вінок до пам’ятника Невідомому солдату та вшанував хвилиною мовчання пам’ять загиблих за свободу Болгарії.
У храмі святого Олександра Невського в присутності патріарха Болгарського і митрополита Софійського Неофіта був відслужений молебень на честь нового глави держави.

19 січня Румен Радєв, обраний на цей пост 13 листопада 2016 року, вже приніс присягу на вірність країні і народу в Народних зборах (парламенті).

У найближчі дні Радєв повинен розпустити парламент, оголосити дату дострокових виборів Народних зборів та склад технічного уряду, який керуватиме країною в найближчі місяці.

Як інформувала “Новинарня“, 53-річний Румен Радєв – позапартійний, висуванець Болгарської соціалістичної партії, вважається проросійським політиком.
Він військовий льотчик, генерал-майор запасу, командувач ВПС Болгарії в 2014—2016 роках.
У другому турі виборів 13 листопада 2016 року соціаліст Радєв набрав 59% голосів, правоцентристська кандидатка від партії правлячої ГЕРБ Цецка Цачева – 35%

За кілька днів до інавгурації Радєв дав інтерв’ю французькому телеканалу France 24, в якому заявив, що країни Євросоюзу повинні з “реалізмом і прагматизмом” підходити до питання анексії Криму Росією.

Цитата за російською агенцією Regnum: “Для Європи Крим є українським, він знаходиться на карті України. Однак де-факто він – російський. Ми не можемо нехтувати реальність, над Кримом майорить російський прапор”.

На думку нового лідера Болгарії, право визначати своє майбутнє належить жителям півострова. “Їх слід запитати, чи хочуть вони повернутися до складу України, чи ні. Тут необхідний пошук цивілізованого вирішення”, – підкреслив він.

Радєв також заявив, що сподівається на швидше скасування санкцій проти РФ, оскільки економічні заходи завдають шкоди як Росії, так і країнам Євросоюзу. Він зазначив, що болгарська сторона продовжить слідувати в цьому питанні загального курсу ЄС, але підкреслив, що і у Софії “є свій голос”.

Читайте також:

На міжнародних навчаннях у Болгарії морпіхи ВМСУ вибороли “Молот воїна” за перше місце

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна