Напередодні початку суду родичі загиблих у катастрофі МН17 відвідали меморіал їх пам’яті

 

Напередодні початку судового процесу щодо збиття літака рейсу МН17 рідні загиблих у катастрофі відвідали меморіальний комплекс пам’яті жертв трагедії біля амстердамського аеропорту “Схіпхол”.

Про це повідомляє “Укрінформ“.

“Цей суд – це дуже важливий етап для нас. Ми чекали на нього п’ять з половиною років. Дуже важливо, що розповідатимуть свідки. Я з нетерпінням чекаю показів цих свідків”, – сказав Піт Плуг, член правління нідерландського фонду “Авіакатастрофа”, що представляє велику групу родичів жертв трагедії.

Плуг, у якого в катастрофі МН17 загинули брат, невістка і племінник, наголосив: понад усе на світі родичі загиблих хочуть, щоб винні у трагедії були покарані.

“Чотири [підозрювані] людини для початку – це дуже хороша новина для нас. Хоча не думаю, що вони будуть у суді, але дуже важливо, що всі дізнаються, що сталося, хто грав яку роль”, – зазначив він.

Один із чотирьох підозрюваних, Олег Пулатов, виявив бажання брати участь у судовому процесі у справі МН17. Його інтереси представлятимуть адвокати Сабіна тен Дуссхате та Баудевейн ван Ейк з нідерландської юридичної фірми Sjöcrona Van Stigt.

“Цей суд міг би тривати рік без адвокатів, які представляють одного з чотирьох підозрюваних, та тепер, я думаю, процес може тривати до п’яти років”, – вважає Плуг.

 

Ще один постраждалий, Антон Котте, який втратив у катастрофі старшого сина, невістку та шестирічного онука, наголосив, що з нетерпінням чекає початку судового процесу.

“Я сказав п’ять років тому, через тиждень після катастрофи, що ми зобов’язані завершити цей процес заради тих, кого ми любимо. Ми не знаємо, що може статися. Ми дізнаємося про це лише в понеділок о 10 ранку, коли приїдемо до суду і цілком можливо, що хтось із підозрюваних захоче приїхати в Нідерланди”, – поділився він.

Суд щодо катастрофи літака Boeing 777 рейсу МН17 розпочнеться в Нідерландах у понеділок, 9 березня 2020 року.

Читайте також:
Суд у справі МН17 розтягнеться на 25 тижнів: ГРАФІК ЗАСІДАНЬ

Як писала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

Особу одного з російських фігурантів прослуховувань, опублікованих JIT, вдалося встановити – це російський військовий Сергій Дубинський “Хмурий”.

5 червня 2017 року волонтерська команда розслідувачів Bellingcat заявила, що їм вдалося виявити “відсутню ланку” для ідентифікації російського “Бука”, який збив малайзійський “Боїнг”. Вони знайшли в соцмережах фотографію, на якій видно маркування ЗРК “Бук” №332, знятого до його транспортування в колоні до України в червні 2014 року.

Розслідувачі стверджують, що “Бук” був приписаний до 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ з Курська. Експертам вдалося з’ясувати маршрут та визначити коло інших осіб, які могли бути причетні до транспортування ЗРК по російській території.

Також Bellingcat визначив особи сімох військових водіїв РФ, які тоді транспортували “Буки” з Курської області на Донбас.

24 травня 2018 року представники Міжнародної слідчої групи (JIT) на прес-конференції в Гаазі повідомили про результати розслідування. Вони дійшли висновку, що ЗРК “Бук”, який збив “Боїнг”, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді міноборони Росії. Згодом у мережі з’явилося відео цього розслідування.

19 червня 2019 року  Об’єднана слідча група назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це – Сергій Дубинський (“Хмурий”), Ігор Гіркін (“Стрелок”), Олег Пулатов (“Гюрза”), Леонід Харченко (“Кріт”).
Також підозрюваним визнали колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, затриманого СБУ в ОРДЛО і відданого в Росію в рамках обміну полоненими.

Провідні держави світу, а також міжнародні структури закликають Росію взяти на себе відповідальність за катастрофу.

Читайте також:
Справа МН17: 13 свідків залишаться засекреченими та отримають кодове ім’я

Прокуратура Нідерландів оголосила звинувачення чотирьом фігурантам справи МН17

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна