“Розворот України на промосковський курс”: Зеленський звільнив чотирьох членів Нацради

 

Президент України Володимир Зеленський звільнив членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Уляну Фещук, Сергія Костинського, Валентина Коваля і Юрія Зіневича.

Про це у четвер, 5 березня, передає “Новинарня” з посилання на відповідні укази № 63/2020№ 64/2020№ 65/2020 і № 66/2020 від 4 березня, оприлюднені на сайті глави держави.

Повноваження членів Нацради припинили достроково відповідно до пункту 9 частини першої, частини четвертої статті 8, частини п’ятої статті 16 Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”.

Посилання на ці норми закону означає, що президент за результатами розгляду звіту Нацради за 2019 рік ухвалив рішення про незадовільну оцінку діяльності членів Нацради і, відповідно, вирішив достроково припинити їхні повноваження.

Іншими указами № 67/2020 і № 68/2020 від 5 березня президент заново призначив членами Нацради Юрія Зіневича і Валентина Коваля.

Отже, кворум у Нацраді збережено, адже є шестеро членів – двоє від президента і четверо від парламенту. Регуляторний орган може проводити засідання та ухвалювати рішення. Дві посади за президентською квотою поки що вакантні.

“Ми працювали довго, і досягли непоганих результатів. Звіт Нацради за попередній рік був найкращим серед усіх звітів Нацради за весь час її існування. Я пишаюся тими результатами, яких нам разом вдалося досягнути. Працювати на державу – це був виклик собі, який я достойно пронесла за ці роки”, – сказала Уляна Фещук, передає “Детектор медіа”.

Водночас Сергій Костинський називає попередній склад Нацради найкращим за усі часи.

“Ми разом виконали багато завдань, які мали бути виконані десятки років тому. Для мене важливо, що ми працювали в рамках стратегії, спрямованої на обмеження впливу російського телебачення на український інформаційний простір, захист української мови та українського продукту, розвиток суспільного, військового та місцевого мовлення, ми забезпечували будівництво архітектури українського мовлення в Донецькій, Луганській областях, на межі з Кримом. Ми побудували колії, за якими, сподіваюся, Нацрада буде йти далі”, – наголосив Костинський.

Він також попросив колег на наступних засіданнях підтримати проєкти рішень про обмеження ретрансляції в Україні іноземного каналу RTVI (у його ефірі показали карту Криму як частини РФ), про призначення перевірки каналу ZIK за трансляцію пресконференції Володимира Путіна та про санкції за розпалювання ворожнечі каналом “112 Україна”.

Читайте також:
Кандидатку на посаду в Нацраді судитимуть за фальшивий диплом

“Зеленський не лише замінив “нові обличчя” в своєму уряді старих кадрів режиму Януковича, але й зробив ще один крок до встановлення особистого контролю над телерадіопростором”, – написав у фейсбуці народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович.

На його думку, “вся ця операція робилася лише для того, щоби викинути з Нацради Сергія Костинського та Уляну Фещук, які стояли на позиціях захисту українського інформаційного простору”.

“Очевидно, що всі кадрові чистки, які Зеленський влаштовує і в уряді, і в правоохоронних органах, і в Нацраді, спрямовані на посилення авторитарного режиму Зеленського і розворот України на промосковський курс”, – наголошує В’ятрович.

“Принципова позиція, особливо Сергія, стала кісткою в горлі владі, якій національні інтереси абсолютно не цікаві. Звільнення членів Нацради – є ланкою згортання проукраїнської політики, фактичної ліквідації іномовлення та кримськотатарського телеканалу ATR. Нічого доброго від цього не варто очікувати. Йде повна ліквідація всього українського користь колективного “русского міра”, – вважає громадський діяч Андрій Смолій.

Сергій Костинський та Уляна Фещук працювали членами Нацради з 14 вересня 2015 року. Їх призначив президент Петро Порошенко на місце Григорія Шверка та Владислава Севрюкова, що були обрані народними депутатами.

Валентина Коваля президент Петро Порошенко призначив членом Нацради 27 вересня 2016 року на місце, вакантне протягом двох років після звільнення членів Нацради попереднього складу.

Юрій Зіневич став членом Нацради 9 липня 2019 року. Його призначив президент Володимир Зеленський.

Читайте також:
NewsOne оштрафували на ₴105 тисяч за поширення мови ворожнечі, – Нацрада

Нацрада виписала 29 штрафів радіостанціям за недотримання мовних квот

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна