ДБР відкрило справу щодо тиск віцепрезидента США Байдена на генпрокурора Шокіна

 

Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження про тиск на колишнього генпрокурора Віктора Шокіна з боку з боку віцепрезидента США 2009-2017 років Джозефа Байдена.

Про це заявив адвокат Шокіна Олександр Телешецький, якого цитує “Інтерфакс-Україна”.

“ДБР внесло до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення”, – сказав адвокат на пресконференції в четвер, 27 лютого.

За словами адвоката, справа відкрита на підставі заяви Шокіна, суд зобов’язав ДБР зареєструвати це провадження.

Читайте також:
Ртуть і Байден: ексгенпрокурор Шокін заявив, що в Греції його труїли, він був при смерті

Як відомо, навесні 2016 року Верховна Рада усунула Віктора Шокіна з посади генерального прокурора. Він вважає причиною свого звільнення з посади тиск тодішнього віцепрезидента США Джо Байдена на президента України Петра Порошенка. За словами Шокіна, Байден вимагав звільнити його в обмін на безперешкодне надання Україні державної гарантії США на суму $1 млрд.

Віктор Шокін фігурував у матеріалах розслідування з імпічменту президента США Дональда Трампа як чиновник, на якого виходив адвокат Трампа Руді Джуліані під час поїздок в Україну.

Демократ Джо Байден – один із конкурентів Трампа на наступних виборах у США. Раніше Байден називав генпрокурора Шокіна одним із найбільших корупціонерів, що гальмує реформи в країні.

Син Джо Байдена Гантер Байден був членом ради директорів найбільшого приватного газодобувача в Україні Burisma Holdings. Щодо цієї компанії в Україні за часів Шокіна велося кримінальне розслідування. За однією з версій, Байденові було вигідно закрити справу, і це пов’язувалося з наданням Україні 1 млрд доларів американської допомоги.

Щодо президента Дональда Трампа у США відбувався процес імпічменту через спробу тиску на президента України Зеленського, однак голосування в Сенаті з цього приводу було невдалим для ініціаторів імпічменту.

Адвокат Трампа Рудольф Джуліані вже заявляв, що “Шокіна двічі труїли”. Він використовував інтерв’ю колишнього генпрокурора України для своїх сюжетів на захист Трампа.

Читайте також:
Шокін вимагає від ДБР відкрити кримінальне провадження щодо Байдена

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна