Уряд оголосив умови карантину в Нових Санжарах

 

Повернення евакуйованих українців з китайського Уханя додому викликало значний ажіотаж – протести, перекривання вулиць і мостів.

Як передає “Новинарня” у четвер, 20 лютого, уряд опублікував відповіді на запитання, які найбільше хвилюють людей.

Що відбувається зараз?

  • Літак прилетів. Усі пасажири, члени екіпажу та супроводжуючі особи почуваються добре, жодних симптомів гострих респіраторних інфекцій не мають.

Де люди зараз?

  • Наразі усі евакуйовані, екіпаж літака та супроводжуючі особи спеціальним транспортом ДСНС України у супроводі та під охороною поліції вирушили до медичного центру Національної гвардії України “Нові Санжари” у Полтавській області.

Кого саме евакуювали?

  • 45 українців. Серед них сім’я з 8-річним сином, молода пара, 20-річні студенти. Крім цього, після двотижневої обсервації додому до своїх країн також повернуться 27 іноземців.

Як відбуватиметься обсервація?

  • 14-денний термін посиленого медичного спостереження у спеціально відведеному місці. Люди забезпечені всім необхідним. Як евакуйовані, так і персонал забезпечені спеціальними засобами індивідуального захисту. Посилена охорона та цілодобовий нагляд лікарів.

Які умови обсервації?

  • Усі евакуйовані громадяни, екіпаж та супроводжуючі особи розміщені в індивідуальних приміщеннях із належним рівнем комфорту для проживання.
  • Відходи будуть утилізовані в спеціальний спосіб, вони не будуть потрапляти у загальну каналізацію. Самі каналізаційні стоки в обов’язковому порядку будуть знезаражені.

Що з персоналом об’єкта?

  • Персонал, який раніше працював у “Нові Санжари”, вивезено з об’єкта. Ніхто з них не контактуватиме з розміщеними в обсервації особами. У складі групи, яка буде розміщена в обсервації, є і лікарі, і медперсонал, і технічні спеціалісти для гарантування належного перебування і безпеки людей.

Чи готові медзаклади країни?

  • Заклади по всій Україні готові за потреби надавати необхідну допомогу. Полтавська та Харківська області забезпечені необхідними засобами індивідуального захисту, медикаментами. Персонал підготовлений. У закладах є відповідне обладнання та індивідуальні бокси.

Що буде після обсервації?

  • Українці, які не матимуть симптомів захворювання, повернуться додому. Іноземні громадяни також повернуться до своїх країн після успішного проходження 14-денної обсервації.

А якщо в когось із людей погіршиться самопочуття?

  • На локації 24/7 перебувають лікарі. Вони забезпечені усім необхідним та готові надати необхідну допомогу. Окрім цього, поряд постійно чергуватиме машина екстреної допомоги.

А якщо в когось виявиться підозра на коронавірус?

  • Термін перебування всіх інших евакуйованих людей подовжиться ще на 14 днів з моменту ізоляції пацієнта, у якого виявлено підозру на вірус.

Що буде з цим літаком, який здійснив евакуацію?

  • Літак пройде обробку санітарно-епідеміологічної служби. На літаку замінять також фільтри системи кондиціонування. Після дезінфекції і технічних робіт літак буде готовий до подальшої роботи.

Яка ситуація в Україні?

  • Жодного випадку хвороби, спричиненої коронавірусом, в країні не зареєстровано. У понеділок минуло рівно 14 днів відтоді, як останній прямий регулярний авіарейс із Китаю приземлився в Україні. Інкубаційний період для появи COVID-19 у людей, які були на бортах прямих рейсів, завершено. Наші епідеміологи впродовж інкубаційного періоду зв’язувалися з пасажирами. Ми точно можемо сказати – вони здорові. Підстав для хвилювань немає.

Як писала “Новинарня“, 20 лютого мешканці селища Нові Санжари, що у Полтавській області, стоять перед мостом через річку Ворсклу, щоби не пропустити до санаторію транспорт із евакуйованими з Китаю українцями.

Раніше того ж дня літак із евакуйованими українцями з Китаю приземлився у аеропорту“Бориспіль” на дозаправку. З Києва він вирушив у Харків.

Українців буде доправлено на територію медичного центру Національної гвардії України “Нові Санжари” у Полтавській області.  Протягом 14 днів там вони перебуватимутьв обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарного-епідеміологічного контролю та безпеки.

У Китаї з грудня 2019 року реєструються випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.

Медики підтвердили передачу невідомого вірусу від людини до людини. Хвороба супроводжується лихоманкою і нестачею повітря.

Місто Ухань у провінції Хубей ізолювали.

Згодом стало відомо, що вірус не настільки небезпечний, як вважалося спочатку, і виліковуються у 4-5 разів більше людей, ніж помирають.

Читайте також:
Facebook заблокував акаунти, якими розвідка РФ поширювала дезінформацію про Україну

Коронавірус vs Небесна сотня: психологічна війна Росії проти України триває, – політолог

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна