Facebook заблокував акаунти, якими розвідка РФ поширювала дезінформацію про Україну

 

Компанія Facebook у середу, 12 лютого, повідомила, що заблокувала мережу облікових записів, яку військова розвідка Росії використовувала для поширення неправдивої інформації про Україну та інші країни Східної Європи.

Про це передає “Новинарня” із посиланням на Reuters.

Для дезінформації використовували понад 100 акаунтів у Facebook та Instagram, які видавали себе за журналістів цих країн.

У заяві Facebook ідеться про 78 облікових записів Facebook, 11 сторінок, 29 груп та 4 облікові записи в Instagram.

Пізніше ці акаунти контактували з місцевими медіа та політиками, щоби поширити фейкові історії щодо різних політичних тем, зокрема, звинувачень у корупції, етнічної напруженості в анексованому Росією Криму та збиття малазійського боїнга у 2014 році.

“Хоча люди, які стояли за цією мережею, намагалися приховати свою особу, наше розслідування знайшло посилання на російські розвідувальні спецслужби”, – повідомили у Facebook зазначаючи, що компанія регулярно блокує дезінформацію від різних країн, включно з Росією.

Дослідники аналітичної фірми Graphika, які перевіряли акаунти перед блокуванням, поінформували, що більшість їхньої активності припадає на 2016 та 2017 роки, проте деякі з них були активними й 2020 року.

За словами керівника розслідувань Graphika Бена Німмо, мережі фейкових акаунтів не вдалося зібрати більше кількох тисяч підписників, проте вони змогли опублікувати кілька неправдивих повідомлень у місцевих ЗМІ.

Як писала “Новинарня“, у РФ порушили справи проти Facebook і Twitter.

Читайте також:
За час президентських виборів СБУ блокувала 400 акаунтів з російськими фейками

Шпигунський креатив кіберполіції: як українцям убезпечитися від стеження в інтернеті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна