Сенат обмежив військові повноваження президента США в Ірані

 

Сенат США в четвер, 13 лютого, ухвалив резолюцію, яка обмежує військові повноваження президента країни щодо воєнних дій проти Ірану.

“Вісім республіканців у Сенаті проголосували разом з усіма 47 демократами за обмеження спроможності президента Дональда Трампа чинити військові дії проти Ірану“, – зазначається в повідомленні The Hill.

Відтак резолюцію сенатора-демократа Тіма Кейна підтримали 55 законодавців верхньої палати, проти були 45.

Документ вимагає від Трампа відвести будь-які сили з позицій проти Ірану впродовж 30 днів, якщо Конгрес не схвалить військових дій проти цієї країни.

Сенатори-республіканці, які підтримали резолюцію, наголосили, що йдеться не про обмеження для Трампа, а про повернення повноважень Конгресу, які він передав виконавчій владі впродовж останніх десятиліть.

“Важливо підтвердити роль законодавчої гілки незалежно від того, представник якої партії господарює в Білому домі”, – сказала сенаторка від Республіканської партії Сьюзан Коллінз, додавши, що резолюція “дуже потрібна і давно назріла”.

Білий дім повідомив, що президент накладе вето на резолюцію обох палат Конгресу (Палата представників ухвалила відповідне обмеження ще 10 січня).

Читайте також:
У Білому домі прокоментували резолюцію Конгресу щодо обмеження дій Трампа в Ірані

Як інформувала “Новинарня“, 3 січня американський безпілотник у Багдаді (Ірак) ліквідував провідного іранського генерала Касема Сулеймані – командувача підрозділу “Аль-Кудс” Корпусу вартових ісламської революції, відповідального за каральну й підривну діяльність за межами Ірану та в самій країні.

На цьому тлі парламент Іраку прийняв рішення щодо виведення американських військ з території країни.

8 січня Іран завдав ударів по американських базах в Іраку, ракетні обстріли відбувалися й у наступні дні.

У зверненні 8 січня президент США Дональд Трамп фактично відмовився від воєнної ескалації на Близькому Сході, заявивши тільки про наступне посилення санкцій проти Ірану.

Також Трамп заявив, що Багдад наразиться на серйозні санкції, якщо влада Іраку наполягатиме на виведенні американських військ з країни.

Читайте також:
Внаслідок ударів Ірану по базах в Іраку постраждали 11 військових США

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна