Палата представників США обмежила військові повноваження Трампа

 

Ввечері у четвер, 9 січня, Палата представників Конгресу США більшістю голосів ухвалила резолюцію, що обмежує військові повноваження американського президента Дональда Трампа щодо Ірану.

Ця резолюція наказує Трампу припинити військові дії з Іраном, якщо Конгрес не дасть на це спеціального дозволу чи США не зіткнуться з “невідворотнім збройним нападом”, передає Deutsche Welle.

Водночас, ухвалений документ не є законом і не буде спрямований президенту на підпис, якщо його підтримає Сенат.

Про намір обмежити повноваження Трампа у військовій сфері 5 січня заявила спікерка Палати представників Ненсі Пелосі.

Вона наголосила, що авіаудар, здійснений за наказом Трампа в Багдаді, внаслідок якого був вбитий іранський генерал Касем Сулеймані, поставив під загрозу американських військовослужбовців та дипломатів, а також загрожує серйозною ескалацією у відносинах з Іраном. В Конгресі занепокоєні, що такі дії адміністрація Трампа здійснила без консультацій з ним.

Нещодавно президент США пообіцяв ввести додаткові каральні економічні санкції проти іранського режиму після того, як Іран завдав ракетні удари по базах в Іраку.

Як повідомляла “Новинарня“, в ніч проти 3 січня американські військові поблизу аеропорту Багдада ракетним ударом знищили іранського генерала Касема Сулеймані (генерал-майор у Корпусі вартових Ісламської революції, який командував спецпідрозділом “Аль-Кудс”, відповідальним за екстериторіальні та інші спеціальні військові операції) і групу високопоставлених іракських бойовиків.
Президент Дональд Трамп, який дав вказівку для цього удару, звинуватив іранського генерала в причетності до загибелі тисяч американців та плануванні вбивства ще багатьох громадян США.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав вбивство іранського генерала “терористичним актом”. Духовний лідер Ірану аятола Хаменеї та міністр оборони Ірану Амір Хатамі заявили, що тим, хто вбив Сулеймані, слід очікувати “жорстокої помсти”.
Військовий радник аятоли генерал-майор Хоссен Деган зазначив, що Іран має намір помститися ударами безпосередньо по “військових об’єктах США”.

Держсекретар США Майк Помпео запевнив, що Вашингтон не хоче війни з Тегераном.

На тлі загострення відносин Ірану та США 5 січня парламент Іраку проголосував за виведення американських військ з території країни. Трамп пригрозив Іраку найтяжчими санкціями і заявив, що Багдад мав би оплатити Штатам спорудження військових баз.

Водночас міжнародна коаліція під проводом США на тлі обстрілів місць дислокації заявила про призупинення операції проти “Ісламської держави” в Іраку.

Читайте також:
“Сталося щось жахливе”, – Трамп про ймовірне збиття українського літака ракетою

Трамп заявив про запровадження Штатами посилених санкцій проти Ірану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна