“Список дуже великий”: Зеленський розповів, як триває обговорення наступного обміну

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна готує дуже великий список осіб для обміну полоненими і найближчим часом будуть відомі дати їх проведення.

Як повідомляє “Новинарня“, про це президент України Володимир Зеленський сказав у ході спільного брифінгу з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом в понеділок, 3 лютого.

Зеленський зазначив, що зараз триває обговорення обміну полоненими у двох напрямках:

  • дискусії у форматі Тристоронньої контактної групи в Мінську;
  • обмін українськими полоненими, які знаходяться на окупованих територіях.

“Зараз у нас продовжується обмін у двох напрямках – це дискусії у форматі Тристоронньої контактної групи в Мінську і обмін наших полонених, які перебувають за ґратами або в підвалах на окупованих територіях. Там готується список, список дуже великий. Ми вже передали його, список буде обговорюватися в Мінську. Я думаю, що найближчим часом буде дата першої частини (обміну – Н.) наших полонених”, – заявив він.

Також український президент додав, що почалася робота з обміну полоненими в Криму і на території РФ.

“Другий трек – це розмова з російською стороною про обмін наших полонених у Криму або на території Російської Федерації. Там теж почалася робота. Я впевнений, що найближчим часом будуть дати, і суспільство побачить списки. Більшість зі списку, які утримується в Росії, дійсно, кримські татари”, – додав Зеленський.

Президент наголосив, що Київ розраховує на допомогу Анкари у звільненні політв’язнів у Криму та РФ.

Читайте також:
Зеленський анонсував новий обмін за двома списками

Як інформувала “Новинарня“, під час обмінів 7 вересня 2019 року в Україну повернулися 35 утримуваних осіб із Росії й окупованого Криму, 29 грудня – 123 особи з ОРДЛО.

16 січня у Мінську під час переговорів Тристоронньої контактної групи одним із важливих питань буде, в тому числі, й процес формування нових списків на обмін.

Президент Володимир Зеленський у розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель зауважував, що Україна вже працює над створенням нових списків для звільнення утримуваних осіб.

Звільнений з полону бойовиків “ДНР” журналіст Станіслав Асєєв зустрівся із президентом та передав йому список заручників, хто залишається у пенітенціарних установах Донецька та Макіївки.

За даними СБУ, станом на середину січня 2020 року після проведеного наприкінці 2019 року обміну в полоні бойовиків ОРДЛО все ще перебувають 182 особи, з них 33 – військові.

 Читайте також:
“Бійців ССО погодилися віддати тільки в обмін на беркутівців”, – Лутковська

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна