“Бійців ССО погодилися віддати тільки в обмін на беркутівців”, – Лутковська

 

У полоні підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі залишається близько 300 людей.

Про це повідомила представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Валерія Лутковська в ефірі “Українського радіо”.

“З 16 січня мені треба продовжувати роботу на переговорах у Мінську, тому що ми маємо ще велику кількість людей, які перебувають у незаконному утриманні на території ОРДЛО. Це близько 300 людей. Стосовно 101 особи у нас є документи, які підтверджують незаконне утримання під вартою, а ще стосовно приблизно 200 людей у нас є інформація від родичів, але немає документів“, – сказала Лутковська.

Вона також заявила, що поки Україна не віддавала на обмін колишніх “беркутівців”, бойовики не погоджувалися відпустити українських спецпризначенців.

“І «харківська група», і ексберкутівці були у списках на обмін починаючи з, якщо я не помиляюся, 2015-2016 років. Потім, у грудні 2017 року, було прийняте рішення про те, що ці особи не мають стосунку до конфлікту, і відповідно вони не будуть звільнені у результаті цього процесу”, – зазначила Лутковська.

“У відповідь нам сказали, що тоді не будуть звільнені ті спецпризначенці, які потрапили в полон і перебували на території ОРДО та ОРЛО. Відповідно, ми залишили як мінімум п’ятьох наших хлопців на два довгих роки, які були потрібні для проведення наступних раундів переговорів, що нарешті увінчалися успіхом”, – розповіла представниця України в ТКГ.

При цьому вона наголосила, що українських спецпризначенців у полоні утримували “в значно гірших умовах”, ніж “беркутівців” та терористів “харківської групи” в українських СІЗО.

Читайте також:
Вирок харківським убивцям: довічне ув’язнення, але… звільнення під особисті зобов’язання

“Я можу потиснути руку президенту Зеленському за те, що він не побоявся зробити цей крок і пішов на те, щоб звільнити людей, які там утримувалися в полоні. Взаємозв’язок був абсолютно чіткий: «Беркут» – [в обмін на] спецзагін. Це 8-й і 3-й полки спецназу, один танкіст, який ще у 2014 році потрапив у полон. Мені як переговорнику дійсно було легше, тому що я знала, що президент готовий зробити такий крок”, – відзначила Лутковська, яка раніше обіймала посаду Уповноваженої Верховної Ради з прав людини.

Вона також окремо запевнила, що звільнення фігурантів кримінальних проваджень не зашкодять процесу здійснення правосуддя. Адже “всі особи звільнені під особисте зобов’язання з’являтися на виклики в суди і брати участь у засіданнях. Судові засідання продовжаться”, – заявила Лутковська, додавши, що згідно з Кримінально-процесуальним кодексом, підсудні мають право написати заяви з проханням розглядати їхні справи “заочно”.

“Ми в даному випадку не зашкодили судовому процесу, але ми звільнили людей, і мені здається, що це дуже важливо”, – зауважила Лутковська.

У відповідь на запитання, чому під час останнього обміну з полону бойовиків було звільнено лише 12 військовослужбовців, вона порадила в процесі обміну “не розділяти військових та цивільних”, адже з точки зору прав людини треба захищати як тих, так і інших.

Щодо побоювань, що в України після останнього обміну “вичерпався обмінний фонд”, і нам уже просто немає на кого вимінювати своїх людей з полону Росії та бойовиків, Лутковська зауважила: “Це в будь-якому випадку предмет переговорів. Ми це будемо обговорювати в Мінську”.

Читайте також:
“Сепарам – воля”: кого Україна віддала ОРДЛО на великому обміні-2019. СПИСОК

Зеленський на зустрічі полонених у “Борисполі”: Я обрав живих

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна