Історичний візит держсекретаря США в Білорусь: санкції лишаться, але прогрес помітний

 

Знімати американські санкції з Білорусі ще рано, вони залежать від дотримання прав людини, свобода преси і посилення ролі громадянського суспільства в РБ. Водночас у США помітили прогрес і хочуть його нарощувати.

Про це заявив державний секретар США Майк Помпео після зустрічі з президентом Білорусі Олександром Лукашенком у Мінську в суботу, 1 лютого, передають місцеві ЗМІ.

Це перший візит американського високопосадовця такого рівня до Білорусі за останні 25 років. Він відбувається на тлі охолодження відносин між Мінськом і Москвою під час спроб РФ змусити Білорусь до глибшої інтеграції.
Цього ж дня Білорусь підняла тариф на транзит російської нафти.

Після зустрічі в “Зеленому залі” Палацу Незалежності, який відомий тим, що там свого часу проходили переговори лідерів у “нормандському форматі”, Олександр Лукашенко і Майк Помпео продовжили переговори сам на сам у особистому кабінеті глави білоруської держави.

За словами Помпео після зустрічі, у США помітили поліпшення ситуації з правами людини в Білорусі. Сполучені Штати вважають за необхідне продовжувати співпрацю з Мінськом, щоб нарощувати прогрес.

“Ми подивимося, які санкції можуть бути зняті і після чого, – сказав Майк Помпео. – Поки ми до цього пункту не дійшли. Але в такі моменти, як сьогодні, ми наближаємося до цієї мети”.

Олександр Лукашенко на зустрічі заявляв натомість, що “Білорусь і її миролюбний народ готові працювати на стабільність і мир”.

“…Дуже добре, що ви після різного роду непорозумінь у відносинах між Білоруссю і США, абсолютно безпідставних непорозумінь, ризикнули приїхати до Мінська і подивитися на цю країну: що тут за народ, що за люди, що за диктатура, яка тут демократія, багато її чи мало і так далі” , – сказав Лукашенко, звертаючись до Помпео.

Президент Лукашенко зазначив, що це не перше їхнє знайомство, адже коли Помпео працював директором ЦРУ, “ми разом з американцями проводили ряд заходів по лінії наших спецслужб” (стосовно боротьби з тероризмом, торгівлі людьми, протидії поширенню ядерних елементів).

“Я готовий обговорити всі питання, які сьогодні на порядку наших відносин. І щиро і чесно відповісти на всі питання, які так чи інакше фігурують в істеблішменті США”, – сказав президент РБ, якого цитує його пресслужба.

Майкл Помпео наголосив на конструктивній співпраці між Білоруссю і США у сфері безпеки та протидії тероризму. Він підкреслив, що в США очікують поглиблення співпраці з Білоруссю, при цьому не хочуть ставити перед вибором, з ким їй краще розвивати відносини.

“Найближчим часом ми призначимо посла. Він буде тут, і ви побачите, що ми працюємо над тим, щоб забезпечити ваше економічний розвиток, щоб американські підприємства прибували сюди, і люди вносили відповідний вклад в розвиток своєї спільноти, створення робочих місць. Ми готові підтримати вас в цьому напрямку”, – заявив Помпео, відповідно до інформації АП РБ.

Водночас, за інформацією “Єврорадіо”, Помпео “поки не береться сказати, коли американський посол повернеться до Мінська, а білоруський – до Вашингтона”.

У свою чергу, міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей частково визнав, що Мінськ має “вдосконалюватися” в питанні дотримання прав людини.

“Що стосується чутливої сфері для Сполучених Штатів Америки, яку ви назвали, – демократії і прав людини, то ці питання також сьогодні детально й докладно обговорювалися, – відреагував Макей на заяви Помпео. – Білорусь, можливо, не є абсолютно ідеальною країною в цьому плані. І ми розуміємо, що й ми повинні реалізовувати якісь реформи – в тому числі і в плані вдосконалення прав людини. Ми це й робимо”.

Водночас білоруські ЗМІ нагадують, що в країні і надалі відбуваються суди над громадськими активістами. Зокрема, штрафи для людей, які в грудні виходили на вуличні акції проти інтеграції з Росією, сумарно сягнули 60 тисяч доларів. Кілька активістів отримали арешти.

Як інформувала “Новинарня“, напередодні, 31 січня, Майк Помпео перебував із візитом у Києві. Він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, міністром оборони Андрієм Загороднюком, главою МЗС Вадимом Пристайком, предстоятелем ПЦУ митрополитом Київським Епіфанієм, провідав поранених воїнів у київському госпіталі.

Читайте також:
Після візиту Помпео залишилося загадкою, чого Київ хоче від Вашингтона, – експерт

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна