Протести Білорусі проти інтеграції з РФ: штовханина в Мінську, Лукашенко вже в Путіна. ВІДЕО

 

У центрі Мінська в суботу, 7 грудня, відбувається акція протесту проти інтеграції Білорусі з Росією на тлі очікуваних домовленостей президентів Лукашенка й Путіна.

Близько тисячі людей із національними прапорами зібралися на Жовтневій площі, а також шикуються в ланцюзі уздовж головних вулиць Мінська, передає “Радіо Свобода”.

Учасники акції зібралися біля будинку профспілок, де виступили лідери мітингу, в тому числі блогери та поети. Вони нагадали, як Білорусь боролася за незалежність, заявивши, що це найбільша цінність і вони будуть за неї боротися та “стояти на смерть”.

За словами протестувальників, вони хочуть жити в незалежній від Росії державі і “не продаватися за газ”, і претензії Росії на управління Білоруссю дуже обурюють громадян країни.

На акцію прийшли люди навіть з маленькими дітьми, однак протестувальники припускають, що їх будуть розганяти силовими методами.

Активісти хотіли піднятись на сходи Палацу республіки, однак їм перегородили шлях люди в цивільному. Вони виштовхали мітингарів і журналістів та стали кордоном на сходах.

Правоохоронці в мегафон закликали протестувальників розійтись.

Фото: Радіо Свобода

Під час штовханини з “людьми в цивільному” активісти скандували: “Ганьба”, “Фашисти”, “Незалежність”, “Живе Беларусь”, а також “Слава Україні”.  Після сутички протестувальники пішли до сходів Будинку профспілок, який розташовано поруч, і “люди в цивільному” побігли разом з натовпом. Так протестувальники почали “ганяти” перевдягнутих службовців від сходів до сходів.

Тим часом повідомляється, що президент Білорусі Олександр Лукашенко прибув у російське місто Сочі, де в другій половині дня має зустрітися з президентом РФ Володимиром Путіним.

Раніше повідомлялося, що президенти двох країн домовилися про єдиний уряд, парламент, а також загальний ринок нафти, газу та енергетики.

Читайте також:
У Білорусі зменшилася кількість людей, що бажають союзу з Росією, – соціологія

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна