“Рішення Кернеса щодо проспекту Жукова – насмішка із Зеленського”, – заст. директора УІНП

 

Рішення міського голови Харкова Геннадія Кернеса про повернення імені радянського маршала Георгія Жукова проспекту, перейменованому на честь генерала Петра Григоренка, сприймається як насмішка з президента Володимира Зеленського.

Так прокоментував відповідне розпорядження Кернеса заступник голови Інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

“Як виглядає, Кернес насміхається над Зеленським. Саме так сприймається рішення Кернеса перейменовувати проспект Петра Григоренка на Жукова”, – зауважив Тиліщак на своїй сторінці у фейсбуці.

“Впродовж останнього місяця Зеленський не один раз підкреслював, що «не важливо як названа вулиця», та що їх варто називати «на честь тих, хто не провокує конфлікт».

І ось тобі, харківський міський голова, всупереч усьому, прагне перейменувати проспект, що названий на честь людини, безпосередньо пов’язаної з Харковом. Людини, ім’я якої якраз і «не викликає протиріч в нашому сьогоденні і майбутньому».

І це ім’я мер прагне прибрати з карти Харкова, замінивши його іменем особливо «конфліктної» постаті. Постаті, що викликає великі протиріччя не лише у суспільстві та в оцінках істориків, але й суперечить закону. Тож ці потуги харківського мера дивляться просто як намагання зробити із когось «лоха»”, – наголосив заступник голови УІНП.

Читайте також:
“Куплет із відомої пісні Путіна”: у мережі розкритикували новорічне звернення Зеленського

Як писала “Новинарня“, 22 січня міський голова Харкова Геннадій Кернес розпорядився  повернути перейменованому проспекту імені Григоренка попередню назву – імені Жукова.

Нагадаємо, у травні 2019 року міський голова Харкова Геннадій Кернес закликав підтримати петицію про повернення одному з проспектів міста його колишньої радянської  назви — імені маршала Жукова.
19 червня Харківська міська рада проголосувала за повернення імені Жукова проспекту Григоренка.
20 червня рішення офіційно оприлюднили. Того ж дня із позовом до Харківського окружного адмінсуду звернувся представник народного депутата України Андрія Білецького, який попросив скасувати рішення міськради.
Із заявою до поліції після рішення міськради звернувся депутат міської ради Ігор Черняк.
Український інститут національної пам’яті своєю чергою звернувся до ГПУ.
10 липня Харківський окружний адміністративний суд прийняв до розгляду позовну заяву територіальної організації партії “Європейська Солідарність” про визнання незаконним рішення Харківської міської ради, яким проспекту імені правозахисника Григоренка повернули ім’я маршала Жукова.
8 листопада Другий апеляційний адміністративний суд у Харкові не задовольнив скаргу міськради на рішення про незаконність перейменування проспекту Григоренка на маршала Жукова.

Читайте також:
У Харкові погруддя Жукова облили червоною фарбою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна