Через запуск “Турецького потоку” Україна недоотримуватиме $450 млн на рік, – Макогон

 

Україна через запуск газопроводу “Турецький потік” недоотримуватиме 450 млн доларів на рік, однак оператор ГТС планує компенсувати цей дохід коштом надання нових послуг.

Про це у четвер, 9 сучня, повідомив генеральний директор ТОВ “Оператор ГТС України” Сергій Макогон, передає “Укрінформ”.

“Недоотриманий дохід – близько 450 млн на рік. Це не можна назвати збитками, бо ми нічого не втрачаємо, ми їх просто не заробимо. Як будемо це компенсувати? Будемо шукати нові ринки. Потужності цього газопроводу бронюємо та пропонуємо іншим постачальникам. Якщо з’явиться ресурс газу у цьому регіоні, який буде доцільно імпортувати в Україну, то будь ласка”, – сказав Макогон.

Він зазначив, що оператор ГТС також працює над новими напрямками – так званим “коротким транзитом”. У найближчі тижні перші трейдери зможуть скористатися цією послугою.

“Ми будемо надавати послуги транзиту, наприклад, із Польщі в Угорщину, з Угорщини в Румунію, з Польщі у Словаччину тощо, плюс використання ПСГ. Це перший крок до створення хабу. У ПСГ є режим митного складу, який дозволяє закачувати газ без необхідності сплачувати митні платежі”, – розповів Макогон.

У Стамбулі 8 січня відбувся запуск в експлуатацію першої черги газопроводу “Турецький потік”, який доставлятиме газ у Європу в обхід України.

Нагадаємо, трубопровід природного газу “Турецький потік” має загальну потужність 31,5 мільярда кубічних метрів, з яких перша лінія забезпечить турецьким споживачам потужність 15,75 мільярда кубометрів російського газу.

Друга лінія постачатиме ще 15,75 млрд кубометрів газу до Європи через Туреччину, Болгарію, Сербію та Угорщину.

Читайте також:
Анбандлінг в Україні завершено, ОГТС відокремлено, – Коболєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна