Анбандлінг в Україні завершено, ОГТС відокремлено, – Коболєв

 

Оператор газотранспортної системи України відокремився від групи “Нафтогазу” і повністю перейшов в управління АТ “Магістральні газопроводи України”. Таким чином, процес анбандлінгу офіційно завершено.

Про це 1 січня повідомив голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв.

“Сьогодні завершився анбандлінг – незалежний Оператор ГТС повністю відокремився від Групи Нафтогаз та розпочав автономну роботу – транспортування природного газу для споживачів України та ЄС”, – написав Коболєв у фейсбуці.

Він привітав колективи та проєктні команди Оператора ГТС, “Укртрансгазу”, “Магістральних газопроводів” та “Нафтогазу України” із вчасною та успішною реалізацією важливого національного проєкту.

За словами Коболєва, це була наймасштабніша реформа в енергетичному секторі за всю історію незалежної України.

“Україна виконала норму Третього енергопакету ЄС і довела, що є відповідальним та надійним союзником”, – наголосив голова правління НАК.

Він подякував президентові, уряду, Верховній Раді, НКРЕКП та всім причетним “за волю та злагоджену копітку роботу на результат, якого вдалось досягти за останні пів року”.

Андрій Коболєв також зауважив, що “Нафтогаз” перестав бути акціонером (бенефіціаром) Оператора ГТС, проте стає його великим клієнтом і “готовий по-партнерськи підтримувати в ініціативах, спрямованих на розвиток цивілізованого та конкурентного газового ринку в Україні”.

Водночас пресслужба “Нафтогазу” уточнила, що Оператор ГТС України вийшов із групи “Нафтогазу” і тепер на 100% належить АТ “Магістральні газопроводи України”, яке, в свою чергу, на 100% належить Міністерству фінансів України.

Раніше керівник “Оператора газотранспортної системи України” Сергій Макогон повідомив, що підписав акт прийому-передачі активів української ГТС з АТ “Укртрансгаз” до ТОВ “Оператор ГТС України”. Актом було передано понад 47 тисяч інвентарних одиниць.

ОГТСУ прозвітував, що перша ніч минула у штатному режимі, до ЄС протранспортовано перші кубометри газу за новим транзитним контрактом.

Читайте також:
Болгарія почала отримувати газ “Турецьким потоком” в обхід України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна