“Нафтогаз” і “Газпром” підписали контракт на транзит газу Україною

 

Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” і російський “Газпром” підписали 5-річний контракт на транспортування газу в ЄС із використанням української газотранспортної системи.

Про це пізно ввечері в понеділок, 30 грудня, повідомив виконавчий директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко.

“Я підписав у Відні о 14:30, а голова «Газпрому» Олексій Міллер ввечері підписав у Санкт-Петербурзі. Ми з ним проводили переговори до глибокої ночі, сподіваючись, що підпишемо контракти в одному місці, але мені для підписання потрібні були погодження правління та наглядової ради «Нафтогазу», а також Кабміну, тому довелося перенести підписання і робити це вже по черзі й дистанційно”, – розповів Вітренко в соцмережі.

“Той факт, що ми підписали контракт на транзит за принципом «качай або плати» на п’ять років – є непересічною подією за таких умов. Зауважу, що це перший раз в історії України, коли «Газпром» уклав контракт на транзит за європейським принципом «качай або плати». До цього часу тільки закупівлі газу в «Газпрому» покривалися схожим, але невигідним для України та вигідним для Росії, принципом «бери або плати”, – зауважив виконавчий директор “Нафтогазу”.

Як відомо, 10-річний контракт на транзит між “Нафтогазом” і “Газпромом” закінчується 1 січня о 9:00.

20 грудня представники України, Росії, Євросоюзу, а також компанії “Оператор газотранспортної системи України”, “Нафтогазу України” та російського “Газпрому” попередньо домовилися зберегти транзит газу українською ГТС на 5 років. Відповідно до підписаного протоколу, нова угода передбачає мінімальний обсяг прокачки – 65 млрд кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд кубометрів – у наступні чотири роки.
Росія зобов’язалася повернути грішми борг 2,9 млрд доларів за Стокгольмським арбітражем, а Україна при цьому відмовилася від інших позовів проти російського монополіста (на 12,2 млрд дол. та на 1,33 млрд куб. м газу).
Було домовлено зняти з активів та майна “Газпрому” арешти. Також сторони відмовляються від претензій у майбутньому у зв’язку з контрактами на постачання та транзит газу від 19 січня 2009 року.

27 грудня уряд схвалив підписання мирової угоди з “Газпромом”.

Того ж дня стало відомо, що “Газпром” виплатив Києву $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України за європейськими правилами і українським законодавством сплив 13 грудня.
Перед тим, 18 листопада, “Газпром” направив “Нафтогазу” пропозицію про продовження на рік діючого контракту або укладення нового договору про транзит газу.
25 листопада “Нафтогаз” відповів, що сторони мають і надалі обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами у тристоронньому форматі. При цьому Україна наполягала на новому довгостроковому контракті щодо транзиту російського газу в ЄС.
У НАК “Нафтогаз” припускали, що Москва не підпише новий контракт щодо транзиту газу, але Україна та європейські партнери були готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.

Росія пішла на укладення нового контракту на транзит газу через територію України, бо до кінця 2019 року не було добудовано газопровід “Північний потік-2”.

Читайте також:
Міністр Оржель пояснив, чому “Нафтогаз” передумав судитися з “Газпромом” за 12 млрд доларів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна