Міністр Оржель пояснив, чому “Нафтогаз” передумав судитися з “Газпромом” за 12 млрд доларів

 

Потенційний виграш за арбітраж проти “Газпрому” на 12,2 мільярда доларів можна було б отримати лише через 3-5 років судів та простою української газотранспортної системи.

Своєю чергою, відмова від арбітражу дасть Україні 18 млрд доларів, повідомив міністр енергетики і захисту довкілля Олексій Оржель, передає “Економічна правда”.

“Орієнтовний прибуток, з яким Україна вийшла з цієї зустрічі, це понад 3 млрд доларів по арбітражу + орієнтовно 3 млрд доларів за транзит на рік протягом 5 років. Отже, в п’ятирічній перспективі ми отримаємо близько 18 млрд доларів, з них 3 – живими грошима – вже до нового року. І це – без жодних кабальних умов щодо придбання російського газу”, – написав Оржель у свої колонці.

“Що таке 12,2 млрд доларів, про які йдеться в протоколі? Це – потенційний виграш в арбітражі за упущену вигоду”, – додав міністр.

Він наголосив, що арбітраж – це довгий і витратний процес, який тривав би кілька років, упродовж яких газотранспортна система України перебувала б у режимі простоювання.

“Чи було би це перемогою для України? Ні. Тому що за наявними домовленостями ми маємо отримати більше від транзиту, ніж могли би виграти в суді за його відсутності”, – наголосив Оржель.

Як повідомляла “Новинарня“, 20 грудня представники Європейської комісії, України та Російської Федерації досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України після 2019 року.

Читайте також:
“Зійшлися посередині”. Директор Нафтогазу пояснив суть компромісу з РФ щодо газового транзиту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна