Болгарія почала отримувати газ “Турецьким потоком” в обхід України

 

У середу, 1 січня, Болгарія почала отримувати газ із Росії через газопровід “Турецький потік” в обхід України, відповідно до нової угоди між газовими компаніями двох країн.

Як сказав генеральний директор компанії “Булгартрансгаз” Владимир Малінов, через нову точку стикування на кордоні з Туреччиною Болгарія  отримуватиме 2,9 мільярда кубометрів газу на рік, передає “Радіо Свобода“.

Напередодні Малінов також заявляв, що Болгарія буде й далі виконувати свої транзитні домовленості про транспортування газу до Північної Македонії і Греції.

Міністр енергетики Болгарії Теменужка Петкова раніше зазначала, що перехід на отримання російського газу через Туреччину, а не через Україну і Румунію дозволить заощаджувати щороку понад 70 мільйонів левів (понад 955 мільйонів гривень за нинішнім курсом) на платі за транзит, що, за її словами, дасть змогу знизити ціну на російський газ у цій країні приблизно на 5 відсотків.

У болгарській газовій компанії “Булгаргаз”, яка 30 грудня підписала з російським “Газпром експортом” додаткову угоду про зміну пункту доставки газу, оцінили фінансові вигоди цього кроку ще вище – приблизно в 81 мільйон левів (нині це понад 1,105 млрд грн) на рік.

Голова “Нафтогазу України” Андрій Коболєв прогнозував, що вже нинішнього року через початок транспортування російського газу “Турецьким потоком” Україна втратить 15 мільярдів кубометрів транзиту.

Читайте також:
“Нафтогаз” і “Газпром” підписали контракт на транзит газу Україною

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна