Офіс генпрокурора почав розслідування катастрофи літака МАУ: “за повідомленнями у ЗМІ”

 

Офіс генерального прокурора розпочав досудове розслідування авіакатастрофи літака компанії “Міжнародні авіалінії України”, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ.

Про це в середу, 8 січня, повідомив сайт ОГП.

Зазначено, що розслідування почато “за повідомленнями у ЗМІ”.

“Метою розслідування є встановлення фактів, що призвели до загибелі, за попередніми даними, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед них були українці. Відповідні дані внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 ст. 276 КК (порушення правил безпеки руху або експлуатації повітряного транспорту, що спричинило загибель людей)”, – зазначили в прокуратурі.

Як інформувала “Новинарня“, перед цим президент Володимир Зеленський “дав доручення генеральному прокурору відкрити кримінальне провадження” щодо катастрофи літака МАУ в Тегерані.

“Повинна бути створена слідча комісія з представників силових і профільних відомств, відповідальних за цивільну авіацію”, – додав він у ФБ-дописі.

Як писала “Новинарня“, у Тегерані вранці 8 січня після зльоту з міжнародного аеропорту імені імама Хомейні пасажирський “Боїнг-737” авіакомпанії МАУ зазнав катастрофи і впав неподалік летовища. Усі люди на борту літака загинули в аварії.

Наразі невідомо, чи пов’язаний інцидент з протистоянням Ірану та США.

Влада Ірану вважає причиною катастрофи українського літака Boeing 737-800 технічну несправність, що спричинила пожежу в моторному відсіку лайнера. Тамтешні чиновники відкидають версію про те, що літак могли збити.

8 січня Рада національної безпеки та оборони України, за дорученням президента Володимира Зеленського створила оперативний штаб у зв’язку з авіакатастрофою літака МАУ в Ірані. Зеленський оголосив, що повертається з відпочинку в Омані до України.

Для довідки. Відповідно до українського законодавства, генеральний прокурор не підпорядкований президентові України. Президент України, як і будь-який інший орган державної влади, не може надавати доручень генеральному прокуророві.

Розслідування авіаційних подій із повітряними суднами, зареєстрованими в Україні або такими, що трапились на території України, здійснює Національне бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами.

Читайте також:
Авіакатастрофа в Ірані: у МАУ виключили можливість помилки екіпажу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна