Катастрофа МАУ в Ірані: Зеленський повертається з Оману і дає доручення генпрокурору

 

Президент Володимир Зеленський прийняв рішення повернутися з Оману, де він перебував на відпочинку, до України у зв’язку з катастрофою літака “Міжнародних авіаліній України” в Ірані та дав доручення генпрокурору відкрити кримінальне провадження з цього приводу.

Про це йдеться в дописі на ФБ-сторінці Зеленського в середу, 8 січня.

“Дав доручення Генеральному прокурору відкрити кримінальне провадження щодо катастрофи літака МАУ в Тегерані. Повинна бути створена слідча комісія з представників силових і профільних відомств, відповідальних за цивільну авіацію. Маємо відпрацювати всі можливі версії. Незалежно від висновків стосовно причин катастрофи в Ірані, буде проведено перевірку льотної придатності всього цивільного флоту”, – ідеться в повідомленні.

Вилітаю до Києва. Всі заходи тримаю на особистому контролі. Дуже прошу всіх утриматися від спекуляцій і висування неперевірених версій стосовно катастрофи до офіційних повідомлень”, – повідомляється також на сторінці Зеленського.

“Міністерство закордонних справ готує списки пасажирів, їх буде оприлюднено найближчим часом. З’ясовуємо, хто точно сів у літак, щоб не було розбіжностей”, – зазначили також у Зеленського щодо поіменного списку жертв.

За словами президента, а місці подій, в аеропорту “Імам Хомейні” в Тегерані, перебувають посол і консул України в Ірані. За дорученням Зеленського апарат РНБО створив оперативний штаб.

“Спеціальні борти для відправки в Тегеран по лінії МЗС і Міноборони для вивезення тіл загиблих підготовлено, чекаємо на погодження іранської сторони для відльоту.
Термінові довідки можна отримати на гарячій лінії МЗС за телефоном +38 (044) 238 16 57”, – йдеться також на ФБ-сторінці президента України.

Як інформувала “Новинарня“, 8 січня, після зльоту з міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані, пасажирський літак авіакомпанії МАУ зазнав катастрофи і впав неподалік летовища. За уточненими даними, на борту літака рейсу PS752 Тегеран-Київ перебували 177 осіб, зокрема 9 членів екіпажу.

Як відомо, президент Володимир Зеленський із родиною на початку січня перебував на відпочинку в Омані.

Відповідно до українського законодавства, генеральний прокурор не підпорядкований президентові України. Президент України, як і будь-який інший орган державної влади, не може надавати жодних доручень генеральному прокуророві.
Розслідування авіаційних подій із повітряними суднами, зареєстрованими в Україні або такими, що трапились на території України, здійснює лише Національне бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна