Моравецький: Путін бреше про Польщу, коли Росія зазнає поразок

 

Польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що президент Росії Владімір Путін неодноразово брехав про Польщу і завжди робив це свідомо.

Про це йдеться у заяві Моравецького, оприлюдненій на сайті Ради міністрів Польщі у неділю, 30 грудня, повідомляє “Європейська правда”.

Заява Моравецького є відповіддю на нещодавні висловлювання Путіна про витоки Другої світової війни з Польщі.

“Президент Путін неодноразово намагався оббрехати Польщу. Він завжди робив це свідомо. Зазвичай так відбувається, коли влада в Москві відчуває міжнародний тиск, пов’язаний із її діями. Тиск зовсім не на історичній, а на сучасній геополітичній арені” – зазначив Матецш Моравецький.

Прем’єр РП нагадав, що в останні тижні Росія зазнала ряд серйозних поразок. Зокрема, “провалом закінчилася спроба повністю підпорядкувати собі Білорусь, Європейський Союз укотре продовжив санкції за незаконну анексію Криму, а переговори в “нормандському форматі” не тільки не призвели до скасування санкцій, а й пройшли на тлі чергового загострення – на цей раз з американської сторони, яке значно ускладнить реалізацію проєкту “Північний потік-2”.
Також Моравецький нагадав про відсторонення російських спортсменів від участі в змаганнях на чотири роки за застосування допінгу.

“Слова президента Путіна я сприймаю як спробу приховати існуючі проблеми. Російський лідер прекрасно знає, що його звинувачення не мають нічого спільного з дійсністю” – заявив прем’єр Польщі.

“Російський народ – найбільш постраждалий від Сталіна, одного з найжорстокіших диктаторів у світовій історії – заслуговує правди. Щиро вірю в те, що російський народ – це вільні люди, і що вони відкидають сталінізм, навіть якщо президент Путін намагається його реабілітувати” – наголосив Моравецький .

Цього ж дня посол США у Варшаві Жоржет Мосбахер стала на захист Польщі від наклепів Путіна, зробивши відповідний запис у Twitter.
“Шановний президенте Путін, Гітлер і Сталін вступили у змову, щоб почати Другу світову війну. Це факт. Польща стала жертвою цього жахливого конфлікту” – написала дипломатка.

Як відомо, 19 грудня президент Росії Володимир Путін на пресконференції виправдовував введення радянських військ до Польщі в 1939 році тим, що польський уряд нібито не контролював свою армію.
Путін також назвав “сволотою і антисемітською свинею” посла Польщі в нацистській Німеччині Юзефа Липського, який підтримував ідею Адольфа Гітлера вислати польських євреїв в Африку.
Після цих слів до МЗС Польщі викликали російського посла.

Читайте також:
Путін назвав частину України російською територією, з якою РФ тепер “розбирається”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна