В Україні призупинили будівництво обсипних сховищ для боєзапасу: ЩО СТАЛОСЯ

 

автор: Людмила Кліщук

На кількох арсеналах Збройних сил України припинено будівництво арочних обсипних залізобетонних сховищ для зберігання боєприпасів.

Новинарня” аналізує хронологію подій.

Екснардеп Тетяна Чорновол у блозі на сайті “Цензор.Нет” 1 листопада написала, що, мовляв, Генштаб “завалив” будівництво сховищ зберігання боєприпасів”

У тексті йдеться про те, що із запланованих на кінець 2019 року 35 сховищ не буде здано жодного.

“Під час вибуху [на арсеналі] в Ічні я була депутатом – членом Комітету ВР з нацбезпеки і оборони. Ми тиснули на МО і Генштаб з вимогою будувати обсипні залізобетонні сховища боєприпасів, адже такі поодинокі сховища були в Ічні та в Балаклеї, і вони єдині не постраждали. Комітет домігся перерахування 1 млрд грн з конфіскованих коштів Януковича на будівництво таких сховищ”, – писала Чорновол.

За її словами, ті кошти перерахували підряднику, з ним Генштаб і підписав договори з початку осені.

“За ці кошти планувалося отримати 35 сховищ в трьох точках України до кінця цього року. Тобто, в кінці осені минулого року всі договори були підписані, проєктувальні роботи проведені, будівництво проавансовано і восени 2019 року вже мусило бути готово 35 сховищ”, – зазначає Тетяна.

Свій блог вона проілюструвала відповіддю міністра оборони Андрія Загороднюка на депутатський запит генерала Михайла Забродського, нинішнього члена “оборонного” комітету парламенту. Звідси, власне, Чорновол і отримала цифри та інформацію.

У листі, зокрема, йдеться, про те, що станом на 10 жовтня 2019 року завершених та зданих в експлуатацію обсипних залізобетонних сховищ немає.

У запиті наводиться відсоткова готовність сховищ у Цвітосі, Калинівці, Богданівці, Дубіївці. 

Генеральний штаб Збройних Сил України 5 листопада відреагував на закиди екснардепки та опублікував роз’яснення щодо “звинувачувань у зриві” будівництва сховищ для зберігання боєприпасів.

“Підрядним організаціям для виконання зазначених робіт проведено авансування в розмірі 913, 87 млн грн, що становить 80% від потреби, при цьому термін звітування визначений до:

  • 30.04.19 – в/ч А1119
  • 30.06.19 – в/ч А1201
  • 30.08.19 – в/ч А1358.

На даний час надано звітні документи на суму 13 млн грн”, – йдеться в заяві.

Речники ГШ акцентують: з метою погашення дебіторської заборгованості Генеральний штаб подав три позовні заяви до Господарського суду Києва.

“Державному бюро розслідувань надано всі матеріали стосовно укладених контрактів з будівництва сховищ. Водночас, відставання строків будівництва від графіків будівельних робіт розпочалося ще до весни 2019 року”, – кажуть у пресслужбі Генштабу.

Читайте також:
“Почистили 735 га”. Генштаб прозвітував
про ліквідацію наслідків вибухів на складах боєприпасів

Військові заявляють, що  саме новий начальник Генерального штабу Руслан Хомчак ініціював проведення перевірки стану виконання робіт за той аванс, який отримали підрядники.

“За результатами перевірки, з метою уникнення розтрати державних коштів, призупинено подальше фінансування будівельних робіт до повного відзвітування підрядниками за попередньо надані кошти. Подальше фінансування розпочнеться після отримання звітів та за результатами розслідування ДБР щодо правомірності використання будівельними організаціями державних коштів”, – зазначили у відомстві.

ГШ, крім іншого, запланував будівництво сховищ зберігання боєприпасів у такі строки:

  • 2019 року – проєктування 50 сховищ у трьох військових частинах А1377, А1588 та А0310, початок будівництва 34 сховищ у військових частинах А1377 та А1588;
  • 2020 року – початок будівництва 16 сховищ у військовій частині А0310.

Нині проєктні роботи виконано повністю.

“У військовій частині А1377 підрядна будівельна організація, без авансування, за рахунок власних сил і засобів завершила підготовчі та розпочала будівельні роботи. Окрім того, триває процедура з вибору виконавця будівельних робіт у військовій частині А1588”, – резюмували в Генштабі.

Начальник Генерального штабу Руслан Хомчак в інтерв’ю виданню “Укрінформ”, яке вийшло 25 листопада, також акцентував на проблемі із будівництвом складів боєприпасів

“Цвітоха (будівництво артскладів – “Н”). Був проведений прозорий тендер. Прийшла серйозна фірма, почали будувати сховища. Авансом отримала кошти – дещо менше мільярда гривень, щоб виконати ці роботи. Не виконали. Зараз будуть розбиратися, проводити суди. Хотілося б прокричати – агов, хлопці! В Україні армія українська, вона армія народу. То як українські фірми, українських можновладців чи українських бізнесменів беруть гроші – й не виконують свої зобов’язання?” – коментував головнокомандувач ЗСУ.

На його переконання, в ситуації з призупиненням будівництва обсипних сховищ

“мають звучати прізвища, точно не військові”.

“Тому що були виділені гроші, щоб сучасні сховища збудувати, провести всі системи сигналізації, всю охорону і протипожежну систему, щоб, навіть якщо щось трапиться, то такий інцидент все одно буде локалізований. І це є сьогодні проблемою. Є фірми, які нормально будують, навіть за свої гроші, які ми потім повертаємо. Але є й ті, хто приходять лише з метою наживи. Це не чесно. В Україні – біда, в Україні – війна, а якісь українські фірми нечесно грають і на цьому наживаються. Закони мають працювати. З ними треба жорстко поступати, щоб вони вже не будували десь інші об’єкти на вкрадені у армії кошти, а щоб вони просто припиняли своє існування”, – заявив генерал Хомчак.

Читайте також:
“Перевірений випадком”. Як Калинівський арсенал відбудовується після великого вибуху

Як інформувала “Новинарня“, у квітні 2019 року начальник Центрального управління безпеки військової служби Збройних сил України, полковник Микола Швець перебуваючи на 48-му арсеналі ЗСУ в Калинівці на Вінниччині, заявляв, що до 2021 року в Україні побудують 130 залізобетонних сховищ для боєзапасу. Сьогодні потреба Збройних сил України у захищених залізобетонних сховищах складає близько 300 одиниць.
Вартість будівництва, згідно з відпрацьованими проєктами реконструкції технічних територій, становить 4,3 млрд. грн.

Читайте також:
Два роки після вибухів у Калинівці: понад 100 томів матеріалів справи, жодного підозрюваного, експертиза триває

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна