Два роки після вибухів у Калинівці: понад 100 томів матеріалів справи, жодного підозрюваного, експертиза триває

 

Два роки тому 26 вересня 2017 року, о 21:45 на 48-му арсеналі ЗСУ під Калинівкою Вінницької області почали вибухати боєприпаси на відкритих майданчиках зберігання. Наступного дня військова прокуратура Вінницького гарнізону заявила, що відкрила кримінальне провадження за фактом диверсії – стаття 113 Кримінального кодексу України.

Рік тому у своєму лонгріді про рік після вибухів на арсеналі “Новинарня” аналізувала хід розслідування, звертаючись і до органів досудового розслідування, й до експертів. Тоді казали, що експертиза триває та “буде завершена найближчим часом”. Пройшло два роки, й “Новинарня” знову запитує: який результат?

Військова прокуратура Вінницького гарнізону Центрального регіону України на правах процесуального керівника розповіла про чотири робочі версії та одну основну.

Так, слідство працює над чотирма версіями подій вечора 26 вересня 2017 року:

  1. Кримінальне правопорушення вчинене шляхом перенесення на територію поста вибухівки за допомогою безпілотного літального апарату.
  2. Кримінальне правопорушення вчинене шляхом встановлення підривного пристрою на технічній території вказаної військової частини.
  3. Виникнення пожежі внаслідок порушення правил пожежної безпеки при проведенні робіт на технічній території.
  4. Кримінальне правопорушення вчинене військовими посадовими особами з метою приховування фактів нестачі військового майна та боєприпасів.

Читайте лонгрід “Новинарні“:
Люди й арсенал Калинівки: рік після катаклізму

“Однією з основних версій, яка обґрунтовується зібраними доказами, є проникнення сторонніх осіб на територію арсеналу та умисне ініціювання ними детонації (вибухів) боєприпасів”, – кажуть військові прокурори.

У відомстві додають: протягом двох років роботи назбиралося понад 100 томів матеріалів кримінального провадження.

Читайте також:
“Перевірений випадком”. Як Калинівський арсенал відбудовується після великого вибуху

Допитано як свідків 1087 осіб, визнано потерпілими та допитано 705 осіб з числа мешканців Калинівського району, яким внаслідок надзвичайної події заподіяно майнову шкоду. Проведено 964 огляди місця події – приватних домоволодінь, які внаслідок розльоту та детонації боєприпасів отримали різноманітні пошкодження. Із використанням комп’ютерного поліграфа спеціалістами проведені опитування 60 допитаних як свідків осіб. Також проведено 20 обшуків, 77 оглядів, 6 слідчих експертименти, направлено 372 запити, 178 доручень та 41 постанову», – діляться цифрами військові прокурори.

Разом з тим, вся ця статистика та масштабність поки знаходяться у замороженому стані: доки експерти не надішлють остаточного висновку.

Так, прокурори кажуть, що призначено проведення 35 судових експертиз, проведення 30 з яких завершено.

Читайте також:
“Почистили 735 га”. Генштаб прозвітував
про ліквідацію наслідків вибухів на складах боєприпасів

У Київському науково-дослідному інституті судових експертиз у відповідь на запит “Новинарні” сказали, що замовники попросили зробити три експертизи, дві з яких вже готові.

Можна припустити, що експерти говорять саме про масштабні комплексні військові експертизи, висновки у яких і стануть ключовими для подальших кроків слідства.

Разом з тим експерти хваляться: під час проведення експертизи фахівці використовували новітню та вже апробовану методику дослідження ракетно-артилерійського озброєння, що відображено у висновках.

Читайте також:
Ічня – вже дев’ята.
Історія пожеж на арсеналах України за останні 15 років

“З метою визначення ймовірних причин вибуху, а також надання оцінки діям командування арсеналу, призначено комплексну експертизу. Водночас, у зв’язку з великою кількістю питань, які підлягають дослідженню, а також істотною завантаженістю експертної установи, виконання вказаної експертизи на даний час триває”, – йдеться у відповіді військових прокурорів на інформаційний запит “Новинарні“.

Відтак, повідомляти про підозру у вчиненні злочину поки що нікому: проведення слідчих та процесуальних дій триває.

Читайте також:
Дубль два: військова прокуратура відкрила ще одне провадження щодо 48-го арсеналу ЗСУ

Як відомо, 26 вересня 2017 року о 21:45 на складах боєприпасів під Калинівкою, неподалік від Вінниці, стався потужний вибух, який спричинив пожежу й масову детонацію на 48-му армійському арсеналі.
Унаслідок розльоту снарядів та уламків навколо було зруйновано 13, пошкоджено 1437 будинків, три заклади охорони здоров’я, вісім закладів освіти, вісім адмінбудівель.
Під час засідання військового кабінету міністр оборони Степан Полторак заявляв, що на Калинівському арсеналі зберігалося 83 тисяч тонн боєприпасів (зокрема ракети до РСЗВ “Град”, “Смерч”, “Ураган”, гаубичні й танкові снаряди, мінометні міни калібру 82 і 120 мм тощо), з них 68 тисяч тонн – готові до застосування, решта – компоненти та брухт.
За даними деяких ЗМІ, пожежею було знищено приблизно 32 тисячі тонн снарядів вартістю до 800 млн. доларів.

Читайте також:
“Перевірений випадком”. Як Калинівський арсенал відбудовується після великого вибуху

“Почистили 735 га”. Генштаб прозвітував
про ліквідацію наслідків вибухів на складах боєприпасів

48-й арсенал ЗСУ повністю перейшов на трирівневу систему охорони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.