Дубль два: військова прокуратура відкрила ще одне провадження щодо 48-го арсеналу ЗСУ

 

Військова прокуратура розпочала розслідування через пожежу та детонацію боєприпасів у середу, 11 вересня, на 48-му арсеналі ЗСУ в Калинівці Вінницької області.

Як повідомляє “Новинарня“, відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом недбалого ставлення до військової служби – частина 3 статті 425 Кримінального кодексу України.

“Попередньо встановлено, що близько 11 год. 40 хв. 11 вересня 2019 року на технічній території 48-го арсеналу, в районі відкритого майданчика, відбулось близько шести вибухів боєприпасів, які підлягали утилізації. Можлива причина – займання сухої трави, в результаті чого відбулась почергова детонація поодиноких боєприпасів, що лежали на землі”, – інформують у пресслужбі військової прокуратури.

Станом на сьогодні тривають слідчі дії, огляд місця події із залученням спеціалістів та опитування свідків.

“Всі версії та дії службових осіб військової частини перевіряються. На цій території не було закінчено проведення робіт з виявлення та знешкодження боєприпасів, які вибухали в ніч з 26 на 27 вересня 2017 року. Відстань від краю горіння трави до майданчиків зберігання боєприпасів становила близько 150-200 метрів“, – наголошують у відомстві.

Зазначається, що вчора на території військової частини працювали групи швидкого реагування ДСНС, Зонального відділу Військової служби правопорядку та СБУ.

Разом з тим, у коментарі журналістам командир військової частини полковник Микола Батюк розповів, що спалахнув порох від боєприпасів, які лежали у траві: солдати переносили боєприпаси, спалахнув порох, а від нього – суха трава.

“Брався порох той, що валяється. Поверхове розмінування проводилось. При переміщенні один пороховий заряд загорівся”, – розповів полковник Батюк.

Як інформувала Новинарня, 11 вересня на 48-му арсеналі ЗСУ в Калинівці загорілося 2 га трави, що спричинило пожежу та детонацію боєприпасів.

За інформацією Генерального штабу, станом на 13:20 осередки загоряння локалізовані, нових не спостерігається. Загроз для військовослужбовців та цивільного населення, а також постраждалих осіб не було.

Як відомо, 26 вересня 2017 року о 21:45 на складах боєприпасів під Калинівкою, неподалік від Вінниці, стався потужний вибух, який спричинив пожежу й масову детонацію на 48-му армійському арсеналі.
Унаслідок розльоту снарядів та уламків навколо було зруйновано 13, пошкоджено 1437 будинків, три заклади охорони здоров’я, вісім закладів освіти, вісім адмінбудівель.
Під час засідання військового кабінету міністр оборони Степан Полторак заявляв, що на Калинівському арсеналі зберігалося 83 тисяч тонн боєприпасів (зокрема ракети до РСЗВ “Град”, “Смерч”, “Ураган”, гаубичні й танкові снаряди, мінометні міни калібру 82 і 120 мм тощо), з них 68 тисяч тонн – готові до застосування, решта – компоненти та брухт.
За даними деяких ЗМІ, пожежею було знищено приблизно 32 тисячі тонн снарядів вартістю до 800 млн. доларів.
Причиною підриву називали диверсію. Слідство досі триває.

Читайте також:
“Перевірений випадком”. Як Калинівський арсенал відбудовується після великого вибуху

“Почистили 735 га”. Генштаб прозвітував
про ліквідацію наслідків вибухів на складах боєприпасів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна