Поранення – це поранення, і маскувати його під категорією “інші” – неприпустимо, – Яна Зінкевич

 

Яна Зінкевич
командир батальйону парамедиків “Госпітальєри” УДА, народний депутат України від партії “Європейська солідарність”

(FB)

Міністерство оборони України планує вводити новий класифікатор та процедуру обліку втрат особового складу ЗСУ. Головне військово-медичне управління вже погодило відповідний методичний посібник.

Проте у мене, як у командира медичного батальйону “Госпітальєри”, як у народного депутата і Секретаря Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування є низка зауважень з приводу нововведень. Запит начальнику генерального штабу Русланові Хомчаку вже відправлено 22 листопада, ми чекаємо на офіційну відповідь, але я вважаю за потрібне поділитись своїми зауваженнями із вами.

Зараз складається ситуація, за якої в Міністерстві оборони України будуть діяти кілька класифікацій: “Методичний посідник з щодо класифікації та обліку втрат особового складу ЗСУ”, затверджений НГШ, “Військовий стандарт 01.305.003 (Видання 1, медичне забезпечення) “Класифікація бойових уражень, небойових травм та захворювань у Збройних cилах України” і “Тимчасова інструкція з кодифікації бойових уражень, небойових травм та захворювань у Зброних cилах України”, які містять різні параметри класифікації, які один одному часто суперечать.

Різні класифікації поранень дають можливість керівникам відомства приймати різні рішення та висвітлювати події у “потрібному” світлі. Так не має бути в країні, де йдуть бойові дії.

Якщо це поранення – то це поранення, і маскувати поранення під категорією “інші” – неприпустимо.

У документі, який я додаю до посту, ви можете прочитати усі рекомендовані правки та посилання на закони та класифікатори різних країн та НАТО.

Особливу увагу читачів та журналістів я хочу привернути до класифікацій контузій, яке пропонують нам у новому документі.

Зінкевич 1 Зінкевич 2 Зінкевич 3
<
>

Контузію класифікують по-різному – і як бойове поранення, і як звичайну травму. Не виключено, що є суттєві недоліки з реєстрацією на місцях надання допомоги (за принципом поранений в бою – поранення, контузія – травма), тому доведення, що контузія отримана саме під час бойових дій, лягає на плечі травмованого бійця.

Чіткі правила реєстрації бойових травм та уражень необхідні, як ніколи. Проблема є і її необхідно вирішити в найкоротші терміни, тому що зараз без своєчасної допомоги та діагностики перебувають тисячі військовослужбовців, які мають наслідки МВТ.

Інші зауваження та доповнення до класифікатора є у прикріпленому до посту зверненні, ви можете ознайомитись з усіма пунктами та написати відгуки в коментарях.

А я своєю чергою робитиму усе, аби справедливість і закон у питанні класифікації поранень і травм були синонімами.

Читайте також:
Ситуація з розведенням військ критична, треба об’єднуватись, – Яна Зінкевич

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна