Тополя звільнений, Забужко й анонси спротиву: як пройшов Національний форум гідності

 

автор: Ганна Велігдан
фото автора

У п’ятницю, 15 листопада, Рух опору капітуляції провів “Національний форум гідності”. Це був перший представницький захід РОК після низки вуличних акцій та мітингів, що відбулися, починаючи з кінця вересня, коли нова українська влада погодилася на “формулу Штайнмаєра” для врегулювання на Донбасі.
РОК дав підстави вважати, що збережеться як позапартійна організаційна надбудова також у період, коли мітингова активність опозиції буде поставлена на паузу, та напрацьовуватиме для сил опору програмну базу.

Заявлена мета форуму – узгодити спільну позицію щодо існуючих загроз українському суверенітету та напрацювати практичні рекомендації до влади, що допоможуть уникнути капітуляції.

“Форум гідності” не випадково проводили в Міжнародному центрі культури і мистецтв на алеї Героїв Небесної Сотні – наприкінці листопада у 2013 році тут починалася Революція Гідності.

За даними організаторів, на заході зібралося близько 300 делегатів з усієї України. Взяти участь у форумі міг кожен охочий, заповнивши попередньо онлайн-анкету. Проте переважно делегатами були люди, котрі координували попередні акції РОК у своїх містах і вже відомі політичні, громадські активісти всеукраїнського рівня, митці, дипломати, правозахисники, представники політичних партій тощо.

Серед інших учасників, привертали увагу письменниця Оксана Забужко; кримчанин Володимир Балух – колишній політв’язень РФ, колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян; народна депутатка від партії “Голос” Інна Совсун – колишня перша заступниця міністра освіти, віцепрезидент Київської школи економіки; ексміністр освіти Сергій Квіт; журналіст Юрій Макаров; дисидент радянських часів Йосип Зісельс; дипломати Володимир Огризко, Володимир Василенко, Данило Лубківський та ін.

Володимир Балух на форумі

Захід відкрив ветеран АТО, один із лідерів УНА-УНСО Ігор Мазур “Тополя”, який лише незадовго до форуму повернувся в Україну після затримання в Польщі за запитом Росії. Постійний учасник вуличних заходів РОК, Тополя зауважив, що дуже важливо бути об’єднаними, аби влада почула своїх громадян.

У межах форуму відбулися дві подіумні дискусії: одна з них зосереджувалася на гуманітарному аспекті, інша – на питаннях безпеки та права.

Виступає Володимир Огризко

Говорячи про відмінність “Руху…” від попередніх ініціатив, колишній міністр закордонних справ часів президента Ющенка Володимир Огризко зауважив, що попередні протестні хвилі “несли за собою накал, а не зміст”.

“Ми стоїмо, а далі що? А далі нічого”.

За словами Огризка, РОК відрізняється інших тим, що не лише критикує, а й пропонує, зокрема вже запропонував “Доктрину безпеки та миру”. За словами дипломата, це “не єдино істинний документі”, і команда РОКу готова до дискусій та спільного допрацювання.

“У влади не буде можливості не почути те, що ми говоримо. Окрім зовнішньополітичної безпекової частини, ми працюємо над іншими напрямками, де необхідно робити реальні зміни”, – зазначив Володимир Огризко.

Дисидент Йосиф Зісельс звернув увагу на важливість формування гуманітарних цінностей у державі для побудови нації з 45 млн громадян.

Йосип Зісельс

“Ми повинні працювати кожен день, щоб процес перетворення цінностей азійської системи переходив в європейську. Україна, яка читатиме книжки Оксани Забужко, буде гуманітарною державою”, – сказав відомий правозахисник.

“Зовсім не обов’язково, щоб усі читали книжки Забужко, аби бути нацією. Ідеться про речі універсальніші про такі, як почуття безпеки і увімкнений інстинкт національної небезпеки“, – відповіла йому шевченківська лауреатка.

Оксана Забужко подякувала українським військовим “за всі врятовані життя і моє персонально”. При цьому вона назвала себе “глибоко цивільною людиною” та звернула увагу на “війну смислів”, а не набоїв.

Оксана Забужко

“Я в ХХІ столітті, коли не треба бомбити міста – вистачить розумом бити мізки, і жителі такого міста самі винесуть завойовникові ключі”, – сказала інтелектуалка.

При цьому письменниця зауважила, що скептично ставиться до співпраці РОКу з теперішньою владою, оскільки та є “багатолітнім продуктом московського шоубізнесу”.

Найважливішими в “Рухові опору…” пані Оксана вбачає горизонтальну самоорганізацію та прояв громадянської зрілості суспільства в умовах абсолютно несприятливих.

Учасники форуму також поділилися на п’ять груп та працювали над наступними темами: захист конституційного ладу, безпека, соціально-економічні питання, гуманітарні питання, організаційно-координаційні питання.

В результаті групи запропонували бачення РОК розв’язання проблем.

Зокрема за підсумками роботи групи з питань конституційного ладу було заявлено про необхідність:

  • потреби захисту закріпленого в Конституції євроінтеграційного курсу;
  • потреби у запровадження відкритих списків для проведення парламентських виборів;
  • недопустимості проведення будь-яких виборів на окупованих територіях;
  • необхідність якісного продовження політики децентралізації;
  • реформування механізму призначення суддів Конституційного суду України;
  • посилення парламентаризму в Україні.

Учасники дискусій зазначили, що ціллю діяльності РОК є запобігти “капітуляції”, а саме – реалізації “формули Штайнмаєра”, яка передбачає вибори в ОРДЛО без виведення окупаційних військ.

Ці пропозиції стали частиною концепції діяльності РОК.

Варто відзначити, що група з гуманітарних питань, окрім української, порушила проблему розвитку кримсько-татарської мови.

Співкоординатор “Руху опору капітуляції”, нардеп VIII скликання від “Народного фронту” Андрій Левус зазначив, що робочі групи мали на меті організувати постійні майданчики, які діятимуть між заходами, напрацьовувати спільні документи й тактику дій.

У коментарі “Новинарні” Левус зазначив, що мітинги не є самоціллю РОК.

“Наші протести є вимушеними, оскільки парламентська опозиція у владі кількісно мала. Ми боїмося, що без вулиці будуть прийматися шкідливі для України рішення. РОК виступає стабілізатором. Приводить систему в баланс”.

На відміну від попередніх вуличних заходів, у яких брав участь РОК, на форумі не було помітних представників “Нацкорпусу” чи “Європейської солідарності”. Очевидно, що РОК намагається дистанціюватися від впливу конкретних політичних партій. Хоча промовці й зазначали, що запрошували до участі в форумі представників інших політичних сил.

Фотогалерея:

Національний форум гідності РОК - учасники _2 Національний форум гідності РОК _2 Національний форум гідності РОК _1 Національний форум гідності РОК - Володимир Балух _2
<
>

За словами представників “Руху…”, їхня структура не може перетворитися на політичну партію. Створена стратегічна рада – нібито один із запобіжників цьому. Проте не виключається, що окремі представники РОК можуть іти в партійні сили.

Протягом дня форуму стало відомо, що зустріч 9 грудня відбудеться зустріч лідерів у “нормандському форматі” – умовами її проведення Росія називала розведення військ на трьох ділянках на Донбасі та схвалення Києвом “формули Штайнмаєра”. Реагуючи на цю новину, Андрій Левус анонсував акцію “Варта на Банковій”, що має відбутися напередодні 8 грудня, біля офісу президента.

По завершенню форуму учасники пішли вшанувати Героїв Небесної Сотні на Інститутській молитвою та квітами.

Звернення оргкомітету Національного форуму гідності
“Захистимо нашу Гідність і Державність!”

Оргкомітет Національного Форуму Гідності, ініційований Рухом Опору Капітуляції, ухвалює це Звернення, прагнучи протидіяти загрозам Українській Державності, забезпечити незворотність прогресивних перетворень, закласти основу для підвищення якості життя кожного українця та захистити незмінність курсу України на повноправне членство в НАТО і ЄС.

Наше Звернення є природною реакцією на дії влади, представники якої регулярно анонсують ревізію позитивних і загальновизнаних здобутків України за попередні п’ять років, існує загроза порушення основ конституційного ладу, демократії і свободи слова. Разом з тим, ми досі не побачили реалізації жодної вагомої соціальної обіцянки, які владна команда щедро роздавала під час виборів.

В той час, коли Росія вважає Україну своїм екзистенційним ворогом і продовжує агресивну війну проти нашої держави, українські високопосадовці заявляють про готовність запровадити особливий статус для Донбасу на російських умовах, провести вибори на окупованих територіях, скасувати санкції проти агресора, відмовитися від призову до Збройних Сил, відновити співпрацю з Росією в енергетичній сфері, ставлять під сумнів прагнення України до членства в НАТО. Такі дії влади демотивують і морально роззброюють українське суспільство, створюють атмосферу тривоги і невизначеності, торують дорогу хаосу і безладдю.

На жаль, влада не усвідомлює справжніх причин і винуватців російсько-української війни. Їхні помилкові оцінки породжують у частини суспільства таке ж хибне сподівання на простий мирний розв’язок війни і швидку нормалізацію відносин з Росією, яка насправді прагне руйнації нашої країни.

Особливо небезпечними сьогодні є дії влади, спрямовані на запровадження такого ринку землі, який дозволить розгарбування найціннішого національного ресурсу.

Неприпустимими є спекуляції влади щодо подвійного громадянства. Його запровадження створить підстави для легалізації втручання у наші внутрішні справи ворожих Україні держав під приводом захисту своїх громадян. До того ж, інститут подвійного громадянства зведе нанівець заборону скупівлі української землі іноземцями.

Незважаючи на обіцянки нової влади, олігархи продовжують впливати на ухвалення державних рішень, що порушує економічні свободи громадян і підриває економічний суверенітет України.

Влада виявляє нерозуміння того, що глибинним підґрунтям української державності є українська мова й історична пам’ять, українська культура і освіта, українська політична традиція, суголосна з демократичними принципами західної цивілізації.

Безвідповідальні дії влади, її демонстративний нігілізм, цинічний популізм і нехтування реальними загрозами, які нависли над Україною, зводять державну політику до рівня розважального шоу заради “лайків” в Інстаграмі та Фейсбуці. Такий підхід сформував у суспільстві невиправдані очікування. Ті, хто ще перебуває в ейфорії через власну необізнаність, неодмінно і швидко отямляться, як тільки доведеться раптово постати перед трагічними наслідками стрімкого розвитку негативних подій. Тоді буде надто пізно.

Саме тому зараз обов’язок кожного з нас, тих, хто гостро відчуває загрози, кому не бракує досвіду і знань, дати реальну, а не емоційну оцінку ситуації, зробити все можливе, щоб запобігти національній катастрофі.

Закликаємо Українське суспільство до загальнонаціональної мобілізації, звертаємося до всіх патріотичних політичних і громадських сил із закликом налагодити співпрацю та взаємодію заради формування єдиної державницької платформи. З цією метою створюємо ініціативну робочу групу.

Ми розпочинаємо процес підготовки програми дій задля порятунку України сьогодні та перемоги і національного успіху у найближчому майбутньому.

Як повідомляла “Новинарня“, раніше Рух опору капітуляції анонсував віче 21 листопада, на річницю початку Революції Гідності.

Читайте також:
“Темп розвалу виявився надто високим”. Ветеран Бабіч – про “самозраду” армії і розбрат Руху опору в тилу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна