“Рух опору капітуляції” презентував альтернативу мирному плану Зеленського

 

“Рух опору капітуляції” презентував напрацьовану його експертами “Українську доктрину безпеки та миру” – шляхи розв’язання збройного конфлікту на Донбасі та в Криму, що є альтернативою “мирному плану Зеленського” та зокрема “формулі Штайнмаєра”.

Як повідомляє “Новинарня“, презентація документа відбулася на пресконференції в Києві в понеділок, 4 листопада.

Повний текст доктрини доступний на сайті “РОК”.

“Доктрина – це дискусійний документ. Він викладений зараз у публічний простір для початку розмови, обговорення експертами. На базі цієї доктрини ще можуть з’явитися додаткові нормативні акти. Якщо до цього докладе зусиль офіс президента, то це буде добре. Питання в тому, чому цього не було зроблено раніше за шість місяців. Через це ми дуже ввічливо підставили плече ОП і зібрали все безкоштовно”, – сказав член оргкомітету “РОК” Мирослав Гай у коментарі “Новинарні“.

“У цьому документі міститься не тільки наше бачення переговорного процесу з Росією як державою агресором. Йдеться також про цілу низку заходів, які необхідно вживати, щоб забезпечити обороноздатність України. Умови, за яких буде припинена руйнація української ідентичності”, – розповів на пресконференції член оргкомітету “РОК” Володимир Василенко – український правознавець-міжнародник, надзвичайний і повноважний посол України.

Він додав, що Мінські домовленості, від яких відштовхується українська влада, нікчемні з точки зору міжнародного права, адже були підписані під тиском РФ. Крім того, вони були розраховані до 2015 року, тому дія Мінських угод мала б уже вичерпатися.

Доктрина “РОК” містить п’ять розділів:

  • Кваліфікація збройної агресії Росії як тяжкого міжнародного злочину
  • Український план мирного врегулювання
  • Посилення міжнародних санкцій проти РФ
  • Консолідована претензія України до Росії
  • Стратегія зміцнення обороноздатності України

“У цьому документі передбачено, що навіть якщо відбудеться розведення військ, все одно [на Донбас] мають бути введені міжнародні збройні формування, здатні захистити нас від агресії Росії, поки наша армія влаштується на нових місцях. Це дуже важлива деталь”, – зазначив у коментарі журналістам учасник “РОК”, відомий дисидент радянських часів Йосип Зісельс.

Він нагадав, що “Рух опору капітуляції” виник на початку жовтня, коли українська влада схвалила так звану “формулу Штайнмаєра” для проведення “виборів” в ОРДЛО без виведення російських військ.

“Був створений оргкомітет, утворили ініціативну групу і почали навколо себе нарощувати потужність. На певному етапі запросили міжнародних експертів в галузі права до стратегічної ради. Це така рада старійшин, яка не керує цим “Рухом опору капітуляції”, але дає консультації”, – пояснив Зісельс.

“Водночас ми думали про те, що

ми не можемо лише протестувати  нам потрібне якесь позитивне бачення подальшого шляху. І рада старійшин випрацювала документ, таку “дорожню карту”, як повинна рухатись Україна до миру”,

– пояснив дисидент.

Йосип Зісельс наголосив: “Путін весь час висуває якісь пропозиції, бо він бачить дуже некомпетентний рівень сьогоднішнього керівництва Української держави… Зеленський втрапив в оцю пастку, бо він показав, що він хоче (конче зустрітися з президентом РФ – “Н”), і тому, йому висувають вимоги”, – додав Зісельс.

Від “РОК” у брифінгу також брали участь Володимир Огризко, Сергій Квіт, Данило Лубківський, Михайло Басараб.

Нагадуємо, раніше “Рух опору капітуляції” анонсував наступне віче в Києві на 21 листопада та форум – на 15-те листопада.

підготувала: Ганна Велігдан

Читайте також:
“Соромно за президента”: Сенцов прокоментував зустріч Зеленського в Золотому

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна