Особливий статус і розведення. Росія назвала умови зустрічі лідерів “нормандської четвірки”

 

Росія назвала умовою проведення наступної зустрічі лідерів “нормандської четвірки” (Україна, Франція, Німеччина та РФ) остаточне розведення сил на Донбасі та надання ОРДЛО особливого статусу.
Про це міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив 12 серпня на Каспійському саміті в Актау.

За його словами, Москва хоче, щоб зустрічі лідерів “нормандської четвірки” не завершувалися “угодами, які потім не виконуються”.

На самітах у жовтні 2015 року в Парижі та в жовтні 2016 року в Берліні “була досягнута дуже конкретна домовленість – самі лідери на карті позначили три населених пункти (Покровське (помилка, направді – Петрівське – “Н”), Золоте і Станиця Луганська), де мало відбутися не просто відведення важких озброєнь, а розведення сил і засобів. У перших двох населених пунктах сталося таке розведення сил і засобів. В Станиці Луганській українська сторона, влада України шукає будь-які приводи, щоб цього не відбулося”, – заявив Лавров.

Він нагадав умову Києва – сім днів повної тиші перед розведенням.

“З тих пір спеціальна моніторингова місія ОБСЄ вже 22 рази оголошувала, що зафіксовано 7-денний, тижневий період повної тиші. Українські представники відразу говорили, що це статистика ОБСЄ, а вони нарахували пару-трійку пострілів”, – сказав Лавров.

За його словами, “друга домовленість, яка була досягнута в Парижі, а потім підтверджена в Берліні – це т. зв. “формула Штайнмайєра” про спосіб введення в дію закону про особливий статус Донбасу. Це була домовленість, закріплена главами держав. Вона не виконується, також як і домовленість по Станиці Луганській”, – заявив глава МЗС Росії.

“Тому ми попросили наших колег, які хочуть знову збирати “нормандську четвірку” на вищому рівні, хоча б з поваги до глав держав, зробити це після того, як попередні угоди будуть втілені в життя”, – резюмував Лавров, якого цитує сайт МЗС РФ.

Як відомо, остання зустріч глав МЗС “нормандського формату” з приводу Донбасу відбулася 11 червня 2018 року в Берліні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна