Слідча експертиза у “справі бронежилетів” проводилася з порушеннями, – ЗМІ

 

Експертиза, яка проводилась під час досудового розслідування в справі про закупівлю бронежилетів, не відповідала державному стандарту ДСТУ.

Як повідомляє “Новинарня“, про це стало відомо під час слухання обвинувачення начальника відділу розробки речового майна Головного управління ЗСУ Василя Саковця, передає “Український мілітарний портал”.

Йдеться про ДСТУ В 4103-2002, згідно з яким клас балістичного захисту бронежилета оцінюється в комплексі, а не кожний елемент окремо.

За матеріалами справи, які були озвучені на судовому засіданні, експерту Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при МВС поставили запитання: “Чи пробиваються елементи захисту в різних випадках?”

Відповідно до того, що бронежилет “Корсар-М3М-1-4” має диференційний рівень захисту від 1 до 4, то тримання влучання кулі калібром 7,62х54 мм гвинтівкового набою 57-Н-323с має відбуватися в місцях розміщення жорстких бронепластин – решта частин бронежилета відповідає І рівню захисту за ДСТУ та оснащена м’яким балістичним пакетом.

На сайті виробника вказується, що м’який балістичний пакет відповідає класу захисту за ДСТУ 1 (NIJ Level IIA). Матеріал м’якого балістичного пакету: пара-арамід або НВМПЕ (надвисокомолекулярний поліетилен).

Відповідно до цих даних, окремі елементи бронежилета, крім бронепластин, будуть пробиватися кулею калібром 7,62х54 мм гвинтівкового набою 57-Н-323с.

На опублікованому директором Державного бюро розслідувань Романом Трубою фрагменті відео продемонстровано саме влучання в передню частину бронежилета без пластини, про що свідчить гнучкість зразка.

Читайте також:
Балістична експертиза показала, що прострілюються 70% бронежилетів, – Труба

Спочатку добре видно гнучкість передньої частини чохла бронежилета, яка згинається від своєї ваги:

А потім передня частина бронежилета складається майже перпендикулярно від своєї ваги в руках.

Як зазначає видання, за доступними матеріалами справи, оприлюдненими в ході слухання, експертиза перевіряла зразок бронежилета саме поелементно, а не у відповідності до класу ДСТУ весь виріб.

Також під час засідання прозвучала інформація, що, згідно з протоколами, вага бронежилета на випробуваннях складала 4,8 кг, хоча вага стандартного повнокомплектного бронежилета “Темп-М3М” складає близько 14 кг.

Читайте також:
“Обшукували офіцерів, які 4 роки ламали схеми”: Бірюков про “реванш руками ДБР”

Як інформувала “Новинарня“, 26 червня Держбюро розслідувань оголосило про проведення чотьох десятків обшуків у справі за фактом закупівлі для потреб Міністерства оборони непридатного майна за завищеними цінами.

Як стало відомо, обшуки проходили в приміщеннях Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ одночасно з обшуками в домівках генерала Дмитра Марченка, інших офіцерів ГУРСМЗ, у заступника міністра оборони генерала Олега Шевчука, вдома у тодішнього радника міністра оборони Юрія Бірюкова, на фірмах-постачальниках, а також у 95-й окремій десантно-штурмовій бригаді ЗСУ.

Як розповідав на брифінгу директор ДБР Роман Труба, виявили і вилучили 11 тисяч бронежилетів та документацію, яка була укладена для постачання бронежилетів та іншого майна.

“За нашою інформацією, три з п’яти бронежилетів прострілюються. Закуплено 100 тисяч комплектів військової форми за завищеними цінами. Лише вартість одного елементу одягу завищена на суму близько 10 млн грн. Було закуплено намети, які непридатні для використання, і перелік таких незадовільних речей, закуплених для ЗСУ, досить великий”, – заявив тоді Труба.

За версією слідства, до злочинної групи, яка організувала закупівлю непридатного речового майна для потреб ЗСУ, зокрема бронежилети “Темп”, входять один з керівників Міністерства оборони, а також керівництво департаментів та управлінь цього відомства, що нібито “діяли у групі з іншими службовцями приватного сектору, а також дослідницьких закладів”.
За попереднім висновком ДБР, ці дії завдали шкоди державі на суму біля 100 млн грнта поставили під загрозу здоров’я та життя військовослужбовців.

Ексзаступник глави адміністрації президента Януковича, близький до олігарха Ігоря Коломойського юрист Андрій Портнов заявив, нібито він є одним з ініціаторів даних обшуків, здійснених ДБР у військових.

За повідомленням із ЗСУ, в липні балістична перевірка підтвердила якість бронежилетів, через які ДБР порушило справу.

У великому інтерв’ю “Новинарні” в жовтні генерал Дмитро Марченко заявляв, що після червневих обшуків в управлінні його на допити не викликали, він мав статус свідка.
На запитання, чому виникли претензії ДБР, Марченко сказав: “Я думаю, це сукупність. І претензії виробників, і політичний момент тут 100%. Мене, на жаль, так прив’язують, що, типу, якщо Марченко отримає якесь покарання, то всі будуть розуміти, що це відплата Порошенку. Але де я, а де Порошенко?.. Також вбачаю, що я не дуже зручний, бо говорю правду”.
Також він наголосив, що “взагалі не бачить” судових перспектив у цьому провадженні. Водночас Марченко подав зустрічний позов до ДБР, яке проводило в ГУРСМЗ незаконні обшуки та зводить наклепи на військовослужбовців управління.

“Насправді з бронежилетами все було в порядку. Але ДБР мене оббрехало на всю країну. В мого батька було два серцеві напади, бо серед сусідських бабусь ходить поголос: “Бач, Сашо, ми думали, твій Дімка герой, а він, виявляється, падло, нашим солдатикам он що давав!”
Ну навіщо так робити? У ДБР не було жодної експертизи, а вони заявляли такі серйозні речі. Ви не з тим граєтеся, хлопці. Я військовий, і я вам за таке горлянки всім перегризу!
Я готовий нести повну відповідальність за все, що в мене відбувається. Якщо вони знайдуть у мене неякісні бронежилети і доведуть, що це йшло від мене, з моїм наказом – я сам проситиму в суді максимальний термін. Але якщо цього немає, навіщо зводити наклепи?!
Я ж розумію, що це не просто річ, а життя солдата. Якби ви знали, стільки ми партій виробникам позавертали! Один там плювався і казав: “Якби не Марченко, я б став мільйонером”, – розповідав Дмитро Марченко.

Читайте також:
ДБР сфабрикувало аудіо про браковані бронежилети, – Міноборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна