В ЄБРР попередили, що поспіх у проведенні земельної реформи небезпечний

 

Керуючий партнер Європейського банку реконструкції і розвитку в країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне вважає, що швидке запровадження земельної реформи в Україні може спричинити незворотні помилки.

Про це він сказав на Київському міжнародному економічному форумі, повідомляє “Економічна правда” з посиланням на агенцію “Інтерфакс-Україна”.

“Мантра, яку ми постійно чуємо, в тому числі чули і в Маріуполі [на інвестиційному форумі] минулого тижня: «Нам потрібно поспішати, зробити все якомога швидше, так, будуть помилки, але потім ми їх виправимо»…
Земельна реформа — таке місце, де не можна допускати помилки, вони будуть незворотними. Давайте візьмемо паузу, подумаємо і зробимо все поступово і правильно. І збережемо права малих фермерів”, — наголосив Патроне.

Цю думку поділяє й заступник керівника управління корпоративних фінансів Європейського інвестиційного банку Жан-Жак Сулакру.

“Україні не варто поспішати. Я б рекомендував робити це поступово, спочатку вирішуючи питання земель у державній власності, приватизуючи її”, — зазначив він.

Водночас голова інвестиційного фонду Dragon Capital Томаш Фіала зазначив, що бізнес очікує відкриття ринку з 1 жовтня 2020 року.

“Моя рекомендація була б використовувати це вікно можливостей — політичних можливостей і політичної волі на ранньому етапі, оскільки з часом це бажання може зменшитися і просунути такі непопулярні реформи було б важче”, — заявив Фіала.

Раніше Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства опублікувало для обговорення законопроєкт щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

Відповідно до законопроєкту, з 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Можливість купувати землю буде в українських фізичних та юридичних осіб, територіальних громад та держави.

Законопроєкт передбачено переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки.

Концентрація землі у власності визначена на рівні 15% області та 0,5% країни

Землі державної та комунальної власності будуть реалізовуватися на торгах. Стартова ціна продажу – нормативна грошова оцінка.

Як писала “Новинарня“, за даними опитування соціологічної групи “Рейтинг”, проти запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення виступають 73% українців, підтримують – 19% опитаних, 8% – не визначилися.

Читайте також:
У Раду внесли альтернативний законопроєкт про ринок землі

Швидко закінчити війну не вийде, а перше головне завдання ВР – ринок землі, – Разумков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна