Справа про розкрадання стратегічних земель Київської ГЕС: підозру повідомили вже 12 особам, в ОГП прокоментували заяву Мазепи

У справі щодо розкрадання стратегічних земель Київської ГЕС підозру отримали вже 12 осіб.

Про це в суботу, 20 січня, заявив прокурор Офісу генпрокурора Євген Сльота в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

За його словами, серед підозрюваних — один з керівників Головного управління Держгеокадастру в Київській області, який перебуває під вартою.

Перевіряється також причетність інших посадових осіб до незаконного відведення ділянок на вказаній території.

Прокурор пояснив, що, згідно Кримінально-процесуального кодексу України, правоохоронні органи мають право без ухвали суду затримати підозрюваного, якщо є обґрунтовані підстави вважати, що можлива втеча з метою ухилення від кримінальної відповідальності.

У слідчих було достатньо підстав вважати, що підозрюваному було відомо про те, що наприкінці минулого року у цьому ж провадженні групі осіб було повідомлено про підозру.

Шестеро з них було взято під варту, одну особу оголошено в розшук.

Саме тому, на думку слідства, підозрюваний Ігор Мазепа 18 січня вчинив спробу виїхати за межі України.

За словами Сльоти, підозрюваним інкримінуються події не 10-річної давнини, а 2020-2021 рр. Вказане розслідування було розпочато в 2021 році і об’єднано з іншим, яке також стосується заволодіння землями в межах дамби Київської ГЕС. Об’єднаному провадженню було автоматично присвоєно номер провадження, розпочатого раніше.

Прокурор також пояснив причину обрання запобіжних заходів та розмірів застав —він наголосив, що “запобіжний захід повинен забезпечувати виконання підозрюваним процесуальних обов’язків та запобігати спробам переховуватися від слідства, а розмір застави не повинен дублювати розмір збитків”.

“Зважаючи на те, що ці особи володіють значними фінансовими можливостями, а також набули внаслідок злочинної схеми численне рухоме та нерухоме майно, був визначений відповідний розмір застави. Суд підтвердив обґрунтованість підозр та ризиків, на які вказувала сторона обвинувачення. Жодної політичної вмотивованості чи тиску на бізнес у цій справі немає”, — підкреслив Сльота, прокоментувавши таким чином заяву Ігоря Мазепи.

Контекст

18 січня стало відомо про затримання українського бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу під час проходження україно-польського кордону.  ДБР проводило обшук в офісі компанії.

Компанія заявила, що Мазепа раніше часто виїжджав за кордон у робочих і волонтерських справах, а про нинішній виїзд повідомив слідчих і правоохоронні органи, оскільки нібито мав відвідати Всесвітній економічний форум у Давосі.

Ігоря Мазепу підозрюють у створенні злочинної організації та заволодінні 7 га землі біля Київської ГЕС.

Правоохоронці, окрім бізнесмена, також затримали його брата і ще двох учасників схеми. За даними слідства, засновник інвестиційної компанії, його брат та інші учасники злочинної організації, використовуючи корупційні зв’язки у державних органах, незаконно заволоділи землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Ідеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю більше 20 млн грн.

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання та роботи учасників злочинної організації. Нині вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру, а також щодо повідомлення про підозру у перевищення влади або службових повноважень двом колишнім керівникам Держгеокадастру у Київській області.

19 січня у Concorde Capital повідомили, що правоохоронці вимагатимуть для Мазепи обрання запобіжного заходу з можливістю внесення 700 млн грн застави. А його брату Юрію – 500 млн грн.

Ввечері цього ж дня стало відомо, що Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою до 27 лютого з можливістю внесення застави в розмірі понад 349 млн грн.

20 січня стало відомо, що Печерський райсуд Києва відправив під варту брата Ігоря Мазепи Юрія.

Читайте також:
“Ми не ховаємо свої статки, заробляємо гроші завдяки своїм талантам”, — бізнесмен Мазепа прокоментував рішення суду щодо арешту й розміру застави

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна