Ми йшли до оголошення підозри Богдану, – звільнений прокурор Горбатюк

 

Прокурор Сергій Горбатюк, який втратив посаду керівника Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, став мішенню в провадженні про втрату томів кримінальних справ з боку Державного бюро розслідувань і юриста Януковича Андрія Портнова зокрема через те, що під час роботи в ГПУ його управління впритул наблизилося до оголошення підозри керівникові офісу президента України Андрію Богдану.

Про це Горбатюк сказав в інтерв’ю “Новинарні” 7 листопада.

“ДБР виконує волю Портнова і Богдана. Вони виключно в цьому напрямку і працюють”, – заявив Горбатюк у розмові з журналістом “Новинарні” після ефіру “Зворотного відліку” на UA: Першому.

Відповідаючи на запитання, до чого може призвести відкрите ДБР кримінальне провадження за фактом втрати двох томів зі “справи Майдану” слідчими Управління спецрозслідувань ГПУ, Сергій Горбатюк сказав:

“Логіка така. Ми фактично йшли до оголошення підозри Богдану. Після моїх заяв зупинили відповідне розслідування”.

Ідеться про справу, в якій ще у 2011 році завдяки сумнівним документам від представника Кабінету Міністрів Андрія Богдана Господарський суд Києва зобов’язав український уряд, який тоді очолював Микола Азаров, виплатити російському міністерству оборони 3 млрд гривень боргів компанії “ЄЕСУ”, якою у 1990-х роках володіла Юлія Тимошенко.

“Справа стосувалася ознак злочинної організації в Господарському суді. Ми розслідували один з епізодів по переслідуванню Юлії Тимошенко й незаконному рішенню Господарського суду – по міноборони Росії. Проєкти підозр [щодо суддів] підготовлені з 2018 року. Мене звільнили, можливо, прослуховували… Як тільки ці заяви були поширені – включився Портнов, який контактує з ДБР“, – сказав Горбатюк.

“Був залучений прокурор відділу Ніколаєв, який був моїм підлеглим до 2018 року і ядом дихав на мене. Я раніше писав про притягнення його до відповідальності, звільнення, позбавлення премій, але Луценко це ігнорував і включив Ніколаєва до групи щодо вбивств правоохоронців, і він (Ніколаєв) отримав доступ до матеріалів провадження. Я розумію, що саме від нього ці томи потрапили [до Портнова], і той їх видав”, – розповів Сергій Горбатюк.

“Це насправді нескладно виявити, якби не суб’єктивна зацікавленість ДБР: де (“втрачені” томи) знайшли, на якій вулиці, хто знайшов? Це все можна елементарно перевірити, їхні контакти”, – сказав Горбатюк.

Він додав, що за таких умов не йому, а їм (Портнову й Ніколаєву) слід повідомляти підозру.

“Я вчора (6 листопада) подав заяву до ДБР про ймовірне вчинення злочину Портновим щодо викрадення ним спільно з прокурором Ніколаєвим цих томів. Я це не бачив, але наскільки я це припускаю”, – сказав Сергій Горбатюк.

Відповідаючи на запитання, чи можуть бути в нього обшуки у справі про “втрачені томи”, Горбатюк сказав: “Однозначно можуть. Воно для цього зроблено”.

“Щоб ви розуміли, ДБР по нас (Управлінню спецрозслідувань) впродовж останнього року розслідує більше 20 кримінальних проваджень. Наприклад, розслідують справу про “зникнення комп’ютера Портнова з адміністрації президента”. Вони її не закривають, хоча їм надали відомості, що це було зроблено в процесі обшуку, що це комп’ютер, долучений до матеріалів справи, і справа вісім місяців продовжує розслідуватися. І ще таких є з десяток справ – за заявами Портнова стосовно мене“, – заявив Сергій Горбатюк.

На запитання, коли могла бути пред’явлена підозра Богдану за розслідуванням УСР, Горбатюк сказав:”Це вирішує слідчий, прокурор у справі…. Уже рік не підписували підозри суддям (Господарського суду в справі МО РФ – “Н”). Хоча на підставі їхнього неправосудного рішення було “повішено” 3,2 мільярди на Україну і виплачено 32 мільйони Російській Федерації. Безпідставно і злочинно.

Уже і старому керівництву Генпрокуратури, Луценку, і новому керівництву ми направляли ці проєкти підозр. Але вони не підписуються.

Якщо підпишуть ці підозри (суддям) – ми повинні приймати рішення щодо тих, хто сприяв. Це не тільки Андрій Богдан. Але і він у тому числі. Бо цю справу неможливо було програти. А він був представником Кабінету Міністрів”, – наголосив Горбатюк.

За його словами, підписати підозри Богдану та іншим міг лише заступник генпрокурора, але “поки немає підписів – ми не могли далі рухатися в цій справі. Хоча слідчі готували проєкти документів”.

На запитання про те, чи генпрокурор Руслан Рябошапка не підписує підозри в цій справі так само, як не підписував Луценко, Горбатюк відповів: “Так, так”.

Новинарня” також запитала Сергія Горбатюка, чи може він стати адвокатом після звільнення з прокуратури, зокрема захисником потерпілих на Майдані і родин Небесної сотні, які його поважають та підтримують?

“Можливо, я й піду в адвокати. Але так довго працював прокурором, що треба трохи почекати. Бо це питання психології”, – сказав спочатку Горбатюк.

“Чи стану я адвокатом саме потерпілих на Майдані – це їм вирішувати. І ще ж потрібно буде складати екзамени на адвоката. Але поки я подав позовну заяву про скасування … [рішення про звільнення з ГПУ]. Тобто поки я розраховую повернутися в прокуратуру”, – зазначив Горбатюк.

“Якщо мені не дозволять повернутися [у прокуратуру] – тоді я буду думати над тим, щоб ставати адвокатом”,

– додав він.

Як відомо, захисниця потерпілих на Майдані Євгенія Закревська відмовилася від пропозиції генпрокурора Рябошапки прийти на місце Горбатюка в ГПУ і стати процесуальним керівником у “справах Майдану”, пояснивши це тим, що існує системний спротив розслідуванню “справ Майдану” з боку міністра внутрішніх справ Авакова. “Новинарня” запитала Горбатюка, чи справді Аваков чинив системний спротив його департаменту в ГПУ?

“Звичайно, [чинив опір] впродовж усього цього часу. Це і неякісне проведення службових розслідувань за фактами подій, і незвільнення з посад великої кількості працівників, які мають підозри, щодо яких тривають судові процеси – і які при цьому займають високі посади. А коли керівництво міністерства залишає на посадах підозрюваних і підсудних у злочинах проти Майдану – це ж посил підлеглим: “Ви не вздумайте показань давати, тому що для вас це закінчиться погано!”, – сказав прокурор.

“Це саме питання (про опір керівництва МВС) можна було ставити і під час атестації поліцейських, яких прикривало керівництво, і в роботі оперативних підрозділів, якої не будо достатньо для нашого управління. А слідчі ж без оперів – як без рук. Департамент карного розшуку нам якісно допомагав по злочинах “тітушок”. Тоді як по злочинах, де підозрюються правоохоронці, ми допомоги практично не мали жодної. В принципі, це була системна позиція Авакова – коли нам з перших днів у 2014 році надійшов лист про те, що “не викликайте на допити “беркутівців”, це на них погано психологічно впливає”, – згадав Горбатюк.

Як згодом з’ясувалося, Сергій Горбатюк оскаржив своє звільнення з Генпрокуратури в Окружному адмінсуді Києва та просить поновити його на посаді начальника Управління спецрозслідувань ГПУ або на рівнозначній посаді.
Також Горбатюк просить суд зобов’язати Генпрокуратури виплатити йому середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.

Як відомо, багаторічний керівник підрозділу ГПУ, що розслідує злочини проти Майдану, Сергій Горбатюк, втратив посаду в Генпрокуратурі через небажання проходити переатестацію, яку влаштувало нове керівництво прокуратури.

розмовляв: Дмитро Лиховій

Читайте також:
Богдан хотів припинити розслідування справ щодо Майдану й економічних злочинів Януковича, – Горбатюк

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна