Рада зі штовханиною провалила створення ТСК у “справі 2 травня”. ХТО БУВ “ЗА”

 

Верховна Рада ІХ скликання відхилила пропозицію створити Тимчасову слідчу комісію з приводу розслідування одеської “справи 2 травня”, ініційовану “Опозиційною платформою – За життя”.

Як передає “Новинарня“, на ранковому засіданні в середу, 30 жовтня, проєкт постанови “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів масових заворушень в місті Одесі, що відбулись 2 травня 2014 року та спричинили тяжкі наслідки, а також неналежного виконання правоохоронними органами своїх обов’язків в частині забезпечення охорони правопорядку” (№2198) підтримали лише 79 народних депутатів.

Зокрема із фракції “Слуга народу” “за” голосували 32 депутати (зокрема Бужанський, Василевська-Смаглюк, Гетманцев, Забуранна, Качура, Куницький, Тищенко, О. Ткаченко та ін.), з “ОПЗЖ” – 34 (із 44), із групи “За майбутнє” – 6 (зокрема Костанкевич), із позафракційних – 7.

Як відомо, для створення ТСК було б достатньо 150 голосів.

Варто відзначити позитивне голосування багатьох депутатів, яких відносять до неформальної “групи Коломойського” у ВР.

Ініціатором постанови був колишній член Партії регіонів, голова Одеської облради часів Майдану Микола Скорик разом із колегами по фракції “ОПЗЖ”. На посаду голови комісії пропонувалася кандидатура самого Скорика.

Проти ухвалення такої постанови виступили представники фракції “Голос” та “ЄС”.

Нардеп від групи “За майбутнє” Ігор Гузь звинуватив Миколу Скорика у сприянні “антимайданівцям” та закликав фракцію монобільшості висунути на голову комісії свого кандидата для більш об’єктивного розслідування. Тоді як Скорик, на думку Гузя, використовував би комісію для політичних маніпуляцій з антиукраїнською метою.

Натомість у виступі з трибуни створення комісії підтримав депутат зі “Слуги народу” Максим Бужанський. “За п’ять років, відколи відбулося це страшне вбивство, попередня влада мала час, щоб покарати пана Скорика, якщо він був причетний до сепаратистів. А зараз ми маємо дати поштовх розслідуванню. Вбивство це завжди вбивство, і винні мають бути покарані”, – сказав Бужанський.

Після провального голосування в залі здійнявся шум, почалася штовханина за участі депутатів різних фракцій навколо місця Миколи Скорика в секторі “ОПЗЖ”.

Після голосування ексголова парламенту Андрій Парубій (“ЄС”) заявив, що Рада провалила спробу “переписування української історії” та створення “інструменту московської пропаганди” щодо одеської “справи 2 грудня”. Він нагадав, що українські патріоти в Одесі не дозволили захопити владу російським найманцям і сепаратистам на зразок подій у Донецьку й Луганську. А підпал Будинку профспілок в Одесі, внаслідок якого загинуло кілька десятків “антимайданівців”, за словами Парубія, був вчинений зсередини.

“Я вітаю той факт, що у Верховній Раді України знайшлося достатньо депутатів, щоб не проголосувати за цю інформаційну атаку на Українську державу”, – сказав Парубій.

Читайте також:
“2 травня – свято успішної оборони Одеси від російської агресії”, – Дикий

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна