Суд відкрив провадження щодо анулювання ліцензії телеканалу NewsOne

 

Окружний адміністративний суд Києва у вівторок, 22 жовтня, відкрив провадження у справі про анулювання ліцензії телеканалу NewsOne.

З відповідним позовом до суду звернулася Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України.

“Справа розглядатиметься в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання за наявними в справі матеріалами”, – йдеться в повідомленні суду.

Як писала “Новинарня“, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 5 вересня 2019 року ухвалила звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії для телеканалу NewsOne (ТОВ “Новини 24 години”) за мову ворожнечі в ефірі.

Розпалювання ворожнечі Нацрада вбачає у висловлюваннях Віктора Медведчука і Юрія Бойка під час трансляції з’їзду “Опозиційної платформи – За життя” 11 червня, Олени Лукаш у програмі “Суб’єктивні підсумки” 1 липня, Андрія Лесика таАнатолія Могильова у програмі “Протистояння” 28 червня, Вадима Рабіновича у програмі “Великий вечір” 1 липня, Юрія Павленка, Вадима Рабіновича, Сергія Шабовти, ведучих Альони Зінченко і Олександра Шелеста в програмі Live 8 липня, Євгена Червоненка в програмі “Дикий Live” 8 липня, Іллі Киви у програмі “Тема” 8 липня.

Зокрема, вони називали фашистами представників попередньої влади і їхніх прихильників, а також тих, хто виходив на мітинги проти каналу NewsOne.

У своєму рішенні Нацрада посилається на рекомендацію комітету міністрів Ради Європи, яка передбачає засудження форм самовираження з мовою ворожнечі.

Також у рішенні зазначається, що ототожнення когось із фашистами у контексті збройного конфлікту розпалює ворожнечу, а відродження фашизму є однією з тем російської пропаганди.

Нацрада в рішенні цитує не лише норми закону та міжнародні рекомендації, а й Кодекс етики українського журналіста та редакційний статут каналу NewsOne, у якому йдеться про неприпустимість умисного перекручування фактів і маніпулювання фактами.

На засіданні були присутні соратники Медведчука, нардепи від “ОПЗЖ” Нестор Шуфрич і Олег Волошин.

Перед цим на столичній вулиці Прорізній, біля Державного комітету телебачення і радіомовлення України, зібралася акція проти мовлення каналів “112 Україна” і “NewsOne”. Між учасниками заходу трапився конфлікт, до управління поліції доставили двох осіб.

Нагдаємо, на 18:00 12 липня було призначено телеміст “Надо поговорить” між каналами NewsOne, який контролює кум Путіна Віктор Медведчук, і фінансованим Кремлем каналом країни-агресора “Россия 24”, де працює пропагандист Дмитро Кисельов.

Заяву з цього приводу видав президент Володимир Зеленський, який назвав телеміст провокацією двох політичних таборів в Україні.

Секретар РНБО Олександр Данилюк також назвав телеміст провокацією.

Служба безпеки України заявила про необхідність скликати позачергове засідання Ради національної безпеки та оборони України та запровадити санкції проти юридичних осіб, що здійснюють мовлення під логотипами телеканалів NewsOne та “112 Україна”.

Генеральна прокуратура зареєструвала провадження про замах на скоєння державної зради через пропозицію українського телеканалу NewsOne влаштувати телеміст “Надо поговорить” з російським пропагандистським каналом “Россия 24”.

Згодом телеканал NewsOne заявив про скасування телемоста “Надо поговорить” з каналом “Россия 24”.

9 липня Нацрада з питань телебачення та радіомовлення на позачерговому засіданні ухвалила рішення щодо телеканалу NewsOne. У разі виявлення порушень, максимальною санкцією від Нацради може стати звернення до суду щодо анулювання ліцензії.

Читайте також:
“Робота триває”: в РНБО кажуть, що продовжують шукати “терористичні факти” на телеканалах “112” і “NewsOne”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.