Боротьба за Київ: ОАСК відкрив провадження за позовом Кличка проти Богдана

 

Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі за позовом Віталія Кличка до керівника офісу президента Андрія Богдана.

Про це в понеділок, 21 жовтня, повідомила пресслужба ОАСК.

“Суд розглядатиме даний позов за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін”, — йдеться в повідомленні.

У позові Кличко просить суд визнати протиправними дії Кабінету Міністрів щодо внесення президентові подання від 4 вересня про звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації у зв’язку із закінченням строку повноважень попереднього глави держави.

“Позивач просить суд визнати протиправними та такими, що вчинені з перевищенням наданих повноважень, дії керівника офісу президента України Андрія Богдана щодо звернення до уряду з листом про внесення президенту подання про звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА”, — зазначили в Окружному адмінсуді.

Читайте також:
Нардеп Ткаченко подав декларацію кандидата на посаду голови КМДА

Як інформувала “Новинарня“, наприкінці липня офіс президента направив до уряду лист за підписом Андрія Богдана з проханням внести подання про звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА. Однак розгляд цього питання відклали, Кабмін Гройсмана пішов у відпустку.

В офісі президента пояснювали, що подання зроблено відповідно до вимог закону, так само, як були подання на звільнення голів “інших облдержадміністрацій.
Згодом на брифінгу керівник ОП Андрій Богдан заявив, що Віталій Кличко – неефективний керівник міста, він не може справитися зі “смотрящими”. Окрім того, він закликав Кличка піти у відставку ще й через “політичну відповідальність”, адже, мовляв, мера столиці свого часу обрали головою партії БПП “Солідарність”, а вона на виборах до ВР у Києві не здобула більшості.

Віталій Кличко назвав заяви керівника офісу президента “байками зі склепу” та “добіркою пліток, маніпулятивних домислів”. Він повідомив журналістам, що люди з офісу президента намагаються тиснути й насадити на Київ своїх “смотрящих”.
“Мені поступив дзвінок – пан Богдан заявив, що я повинен коригувати свої дії щодо процесів, які відбуваються в місті. Мені були озвучені два прізвища, дві персоналії – я можу обирати: з тим чи з іншим. Це були прізвища пана Вавриша і пана Ткаченка”, – заявив Кличко.

“Кияни обирають владу, на яку покладають відповідальність за все, що відбувається в місті. А спроби розділити посади мера та голови КМДА є намаганням позбавити громаду права впливати на процеси управління столицею”, – пояснив Кличко.

Як відомо, Віталій Кличко – обраний у 2015 році міський голова Києва. Виконавча влада у місті належить Київській міській державній адміністрації. За традицією і відповідно до роз’яснення Конституційного Суду, головою КМДА президент призначає саме обраного мера столиці.

У Конституції вказано, що особливості здійснення виконавчої влади в Києві визначає окремий закон.

Згідно із законом про “Столицю України – місто-Герой Київ”, виконавчим органом Київської міської ради є КМДА, а її голову призначає президент України у порядку, передбаченому Конституцією. Чи має мер поєднувати посаду голови КМДА там не вказано.

Стаття 118 Конституції твердить, що “голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади президентом України за поданням Кабінету Міністрів”.

Проте у 2003 році Конституційний Суд вже витлумачив 118-ту статтю Конституції та визначив, що президент зобов’язаний призначати на посаду голови КМДА саме обраного киянами мера.
Тобто, призначення виключно міського голови на посаду голови КМДА президентом України не є суміщенням посад, а є формою виконання Київським міським головою “ex officio” своїх повноважень, передбачених Конституцією та законами України.

Водночас керівник ОП Андрій Богдан заявив, що рішення КС нібито не є чинним, бо з 2003 року вже вносилися зміни до закону про столицю (хоча це не пов’язані речі).

28 серпня 2019 рокудепутати Верховної Ради звернулися до КС через загрозу розподілу посад мера Києва і голови КМДА. У поданні на захист Кличка йшлося про те, що призначення міського голови очільником держадміністрації не є суміщенням посад і не порушує закони України.

Також Кличко шукав захисту в США, зокрема у адвоката президента Дональда Трампа Руді Джуліані.

4 вересня новий Кабмін Гончарука таки погодив звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської міської держадміністрації.
На цю посаду мітить нардеп від партії “Слуга народу” Олександр Ткаченко. Однак кадрове рішення ще не ухвалене.

Верховна Рада із монобільшістю “СН” 3 жовтня ухвалила новий закон про столицю, але наразі лише в першому читанні.

Читайте також:
Богдан назвав двох осіб, з якими я маю погоджувати всі рішення, – Кличко

“Знищення місцевого самоврядування”: Кличко відреагував на звільнення з посади голови КМДА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна