“Байки зі склепу”: ОП наполягає на відставці Кличка, той відповів про “інститут смотрящих”

доповнено

Керівник офісу президента Андрій Богдан стверджує, що мер Києва Віталій Кличко не контролює столичну раду, наполягає на розділенні посад міського голови і глави КМДА та на відставці Кличка з КМДА.
Кличко у відповідь назвав заяви Богдана “байками зі склепу”.

Як повідомляє “Новинарня“,відповідні заяви керівник ОП зробив на спеціальному брифінгу у вівторок, 30 липня.

Богдан нагадав, що Віталій Кличко був головою партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, і поразка Порошенка на виборах мала б означати політичну відставку Кличка з посади голови Київської міськадміністрації.

Також він заявив про корупцію в оточенні Кличка і помилки в управлінні столицею.

“Я попросив відмовитися від «інституту смотрящих» у Києві, відійти від усіх корупційних схем і стати дійсно народним мером. Стати людиною, яка не має жодного відношення до всієї цієї корупції, безхазяйності, яка відбувається у місті Києві”, – сказав голова офісу Зеленського.

“Він (Кличко) великий спортсмен, він гордість України, він людина, ім’я якої знає весь світ. Проте він втратив контроль над ситуацією в місті протягом останніх п’яти років. І мер міста Києва, Віталій Кличко, підтвердив мені, що не контролює Київську раду. Є два-три «смотрящих», які мають певні групи депутатів, і якщо він не буде знаходити з ними компроміс, у нього не буде більшості в Київраді, а відповідно, він не зможе бути ефективним мером”, — розповів глава ОП.

За словами Богдана, офіс президента України має намір звернутися до правоохоронних органів для перевірки ймовірних зловживань під час будівництва і реконструкції мостів у Києві. За його словами, можливі зловживання стосуються будівництва Подільсько-Воскресенського моста, реконструкції Шулявського моста й так званого “скляного” пішохідного моста в центрі Києва.

Андрій Богдан наполягає на тому, що президент має право звільнити голову КМДА і призначити на цю посаду іншу особу.
Рішення Конституційного Суду 20103 року про те, що обраний киянами міський голова має бути призначений і на посаду глави виконавчої влади в столиці Богдан вважає таким, що не стосується нинішніх правових обставин із законом про місцеві держадміністрації.

Відтак представник ОП нагадав про подання до Кабміну з проханням розглянули відставку Віталія Кличка з КМДА.

Водночас Богдан визнав, що дострокові вибори міської ради в Києві та на місцях на чинній юридичній основі були б незаконними..

“Місцеві перевибори неможливі достроково без прийняття відповідного закону. Конфігурація такого відповідного закону мені поки що незрозуміла. Плюс, у нас є проблема незакінченої реформи місцевої самоврядування: частина виборів об’єднаних територіальних громад відбулася, частина не відбулася. По логіці законодавства було б абсолютно логічно закінчити реформування ОТГ, а тоді здійснити перевибори уже в новому існуючому місцевому самоврядуванні”, – сказав він.

У відповідь на закиди Богдана міський голова Києва Віталій Кличко звинуватив того  в маніпулюванні законами і Конституцією країни та порадив тому йти зі “страшилками” до правоохоронців.

“Сьогоднішня пресконференція керівника офісу президента Андрія Богдана нагадувала «байки зі склепу» – добірка пліток, маніпулятивних домислів і нічого більше. Коли такі речі говорить керівник офісу президента – це виглядає, як мінімум, дивно і некомпетентно. Усі свої, як ви думаєте, «страшилки», пане Богдане, передавайте до правоохоронних органів”, – написав мер у “Фейсбуці”.

За словами Кличка, спроби розділити посади мера та голови КМДА є намаганням “позбавити громаду права впливати на процеси управління столицею і наступом на місцеве самоврядування”.

Як інформувала “Новинарня“, нещодавно міський голова Києва під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським був поінформований про намір нової влади щодо розділення повноважень в управлінні столицею.

Керівник офісу президента Зеленського Андрій Богдан надіслав у Кабінет Міністрів лист щодо звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської міської держадміністрації.

На переконання Кличка, розділення повноважень обраного киянами мера і голови КМДА означає позбавлення столиці місцевого самоврядування.

Конституційний Суд України ще в грудні 2003 року визначив, що “Київську міську державну адміністрацію має очолювати лише особа, обрана Київським міським головою”.

Також Віталій Кличко розповів, що голова офісу президента Андрій Богдан намагався нав’язати йому столичного забудовника Андрія Вавриша та гендиректора “1+1” Олександра Ткаченка.

Читайте також:
Кличко не прийшов на допит у ДБР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна