Ердоган погодився оголосити в Сирії п’ятиденне перемир’я, щоб “випустити” курдів, – Пенс

 

Влада Туреччини погодилася на пропозицію Сполучених Штатів призупинити бойові дії на півночі Сирії на п’ять днів, щоб курди могли залишити території, де турецькі війська проводять воєнну операцію.

Про це за підсумками зустрічі з президентом Туреччини Ердоганом повідомив віцепрезидент США Майк Пенс, пише “Європейська правда“.

“Сьогодні Сполучені Штати і Туреччина домовились про припинення вогню в Сирії. Турецька сторона призупинить операцію “Джерело миру” на 120 годин, щоб дозволити вийти силам YPG із постраждалих районів у безпечну зону”, – повідомив віцепрезидент США у зверненні, яке транслювали американські телеканали.

За словами Пенса, операція турецьких військ буде повністю призупинена до повного виходу курдських формувань. Він повідомив, що адміністрація США перебуває у контакті з силами SDF та сприятиме виведенню курдських сил, яке “починається просто зараз”.

Пенс заявив, що турецька операція закінчиться, коли сили YPG завершать вихід. За словами віцепрезидента, він провів переговори з керівництвом YPG  щодо їх виходу.

Він додав, що США і Туреччина висловлюють спільну прихильність поразці терористичної організації ІДІЛ на півночі Сирії. На цьому етапі США вирішили не запроваджувати подальших санкцій проти Туреччини за її силову операцію.

Також США та Туреччина домовилися обопільно забезпечувати мир у цьому прикордонному районі Сирії, ґрунтуючись на міжнародному праві.

“Я щойно говорив з президентом Трампом. І знаю, що президент дуже вдячний за готовність президента Ердогана зробити крок назустріч і запровадити цей режим припинення вогню, й дати можливість мирного вирішення цього конфлікт”, — сказав Пенс, додавши, що переговори з очільником Турецької держави тривали понад 5 годин.

Сам Трамп уже прокоментував цю домовленість, заявивши, що вона врятувала “мільйони життів”.

Читайте також:
Турки на півночі Сирії взяли перше місто і ліквідували “415 терористів”

Як інформувала “Новинарня“, наземний наступ Туреччини на північ Сирії розпочався 9 жовтня. Йому передували авіанальоти та артилерійський обстріл території, яку утримують курдські сили.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити “безпечну зону” на схід від Євфрату, а його ціль – “курдські терористи” та члени угруповання “Ісламська держава” на півночі Сирії.
Згідно з позицією Анкари, в такій зоні змогли б знайти притулок до 2 мільйонів сирійських біженців з тих 3,6 млн, які мешкають у Туреччині зараз.

Перед цим сили США почали виведення військ із районів, розташованих уздовж сирійського кордону з Туреччиною.
Вашингтон оголосив, що буде триматися осторонь планованої турецької операції проти курдських сил в північно-східній Сирії, однак пригрозив Анкарі санкціями.

Курдські сили, як союзник США в регіоні у боротьбі з угрупованням “Ісламська держава”, назвали виведення американських військ з північно-східної Сирії “ударом в спину”.

На цьому тлі Франція та Німеччина заявили, що припиняють продаж зброї до Туреччини через її військову операцію на півночі Сирії, а президент ПАРЄ закликала Анкару припинити операцію в Сирії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна