Франція і Німеччина зупинили експорт зброї в Туреччину, ПАРЄ закликає Анкару припинити операцію в Сирії

 

Франція та Німеччина припинили продаж зброї до Туреччини через її військову операцію на півночі Сирії.

Як повідомляє Reuters із посиланням на спільну заяву міністерства закордонних справ та міністерства оборони Франції, таке рішення уряду цієї країни зумовлене побоювання використання французької зброї під час наступу.

Крім цього, у заяві сказано, що міністри закордонних справ Європейського Союзу узгоджуватимуть свою позицію щодо цього питання в понеділок на зустрічі в Люксембурзі.

Раніше очільник МЗС Німеччини Гайко Маас заявив, що уряд Німеччини призупиняє поставки озброєння Туреччині.

“На тлі турецької військової наступальної операції в північно-східній Сирії федеральний уряд не видаватиме нових дозволів на поставки всіх військових товарів, які Туреччина могла б використовувати в Сирії”, – цитує міністра Bild.

За словами Мааса, з 2016 року Німеччиною ввела дуже обмежувальну лінію для експорту зброї Анкарі, особливо після турецького військового наступу в північному сирійському регіоні Афрін.

У 2018 році Німеччина поставила Туреччині зброї на 242,8 мільйона євро, що становить майже третину всього німецького військового експорту зброї (770,8 мільйона євро).

За перші чотири місяці 2019 року Анкара отримала від Німеччини бойову зброю на 184,1 мільйона євро.

Раніше президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Ліліан Морі Паскьє закликала Туреччину припинити військову операцію на півночі Сирії.

У заяві, опублікованій на сайті ПАРЄ, Паскьє нагадала про позицію Асамблеї, що міститься в резолюції 2298 (2019) щодо ситуації в Сирії, включаючи заклик до всіх сторін, які беруть участь у військових операціях, “вжити всіх необхідних заходів обережності, щоб уникнути заподіяння шкоди тисячам мирних жителів, що потрапили в пастку в центрі” авіаударів і наземних бойових дій відповідно до їх зобов’язань за міжнародним гуманітарним правом.

“Я очікую, що всі держави-члени Ради Європи будуть поважати цю позицію і діяти відповідально. У той же час я закликаю Туреччину покласти край військовій операції, яка вже призвела до серйозних гуманітарних наслідків і становить реальну небезпеку порушення міжнародних стандартів захисту прав людини”, – йдеться в заяві.

Як писала “Новинарня“, в суботу, 12 жовтня, міністерство оборони Туреччини заявило, що в ході наземної операції на північному сході Сирії турецькі війська ліквідували “415 терористів” і взяли під контроль перше місто – Расулайн.

Наземному наступу Туреччини на північ Сирії, який розпочався 9 жовтня, передували авіанальоти та артилерійський обстріл території, яку утримують курдські сили. Міністерство оборони Туреччини заявило, що з початку операції на північному сході Сирії військові завдали ударів по 181 бойовій цілі.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити “безпечну зону” на схід від Євфрату, а його ціль – “курдські терористи” та члени угруповання “Ісламська держава” на півночі Сирії.
Згідно з позицією Анкари, в такій зоні змогли б знайти притулок до 2 мільйонів сирійських біженців з тих 3,6 млн, які мешкають у Туреччині зараз.

Перед цим сили США почали виведення військ із районів, розташованих уздовж сирійського кордону з Туреччиною.
Вашингтон оголосив, що буде триматися осторонь планованої турецької операції проти курдських сил в північно-східній Сирії, однак пригрозив Анкарі санкціями.

Курдські сили, як союзник США в регіоні у боротьбі з угрупованням “Ісламська держава”, назвали виведення американських військ з північно-східної Сирії “ударом в спину”.

Читайте також:
Учасників акції проти війни з курдами атакували люди
з посольства Туреччини в Києві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна