Харківська міськрада підтримала “формулу Штайнмаєра” і закликала припинити акції “Ні капітуляції!”

 

Депутати Харківської міської ради проголосували за підтримку так званої “формули Штайнмаєра”.

Відповідне звернення до центральної влади підтримали 53 депутати, 12 були “проти”, 2 утрималися, повідомляє “Укрінформ“.

Міський голова Харкова Геннадій Кернес зачитав звернення, в якому висловлено підтримку дій президента Володимира Зеленського з урегулювання ситуації на сході країни.

Також у зверненні міститься заклик припинити акції “Ні капітуляції!”, які проходять у різних містах України, і пропозиція до депутатів тих місцевих рад, які протестували проти “формули Штайнмаєра”, відкликати свої звернення.

Депутат міськради від партії “Самопоміч” Тарас Сітенко заявив, що запропонований міським головою документ раніше не обговорювався і на розгляд депутатських комісій не виносився, тому їхня фракція голосуватиме “проти”.

Утім, більшістю голосів звернення було прийняте і підписане Кернесом.

Як відомо, низка українських партій, активісти та громадські діячі виступили з критикою можливості підписання “формули Штайнмаєра”, наполягаючи на тому, що спершу має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька та Рівненська обласні ради, а також Сумська, Кропивницька, Львівська, Херсонська та інші міські ради ухвалили звернення до президента і парламенту про неприпустимість урегулювання відносин з російським агресором на основі “формули Штайнмаєра”.

Читайте також:
Як захисники України проти капітуляції марширували. ФОТОРЕПОРТАЖ

“Слава нації – ні капітуляції!”: як Київ виходив на новий РОК-Майдан.
ФОТО, ВІДЕО

Як інформувала “Новинарня“, 1 жовтня на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони (Україна, РФ, ОБСЄ, ОРДЛО) Україна погодила так звану “формулу Штайнмайєра” щодо виборів на окупованому Донбасі у процесі деокупації. Це підтвердив президент Володимир Зеленський.

“Формулу”, що може реалізувати частину Мінських угод, запропонував 2015 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини, на той час голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмайєр. Згідно з його пропозиціями, Донбас отримує “особливий статус” (тимчасово набуває чинності закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО) в день проведення виборів на окупованих територіях на тимчасовій основі. А після того, як ОБСЄ засвідчить законність таких виборів, закон набуде постійної сили.
При цьому “формула” ніяк не пов’язує це з вирішенням безпекових питань – таких, як виведення чи роззброєння незаконних збройних формувань (російських гібридних сил), відновлення контролю за кордоном тощо, які так само передбачені мінськими домовленостями.

18 вересня глава МЗС України Вадим Пристайко заявив, що Україна погодилася на “формулу Штайнмайєра” . Згодом він пояснив, пояснив, чому Україна не підписала цю “формулу”.

20 вересня Пристайко розкрив текст домовленості, яка замінила “формулу Штайнмаєра”.
У цьому документі йдеться, що закон про “особливий статус” ОРДЛО застосовується на тимчасових умовах з моменту проведення виборів на Донбасі, а на постійній основі він починає діяти після визнання БДІПЛ ОБСЄ того, що вибори відповідають демократичним стандартам.
У формулюванні домовленості немає жодних згадок про кордон, наявність чи відсутність збройних формувань в ОРДЛО.

1 жовтня на ТКГ також домовилися про розведення сил у Петрівському та Золотому з 7 жовтня.

Проти імплементації “формули Штайнмайєра” без урахування безпекової складової виступає проукраїнська опозиція, зокрема п’ятий президент Петро Порошенко, націоналісти та ін.

Читайте також:
“Шлях до війни, а не миру” чи “не зрада, а перемога”?
Як політики оцінюють підписання “формули Штайнмаєра”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна