“Шлях до війни, а не миру” чи “не зрада, а перемога”? Як політики оцінюють підписання “формули Штайнмаєра”

 

Політики, дипломати та представники сторони агресора по-різному відреагували на так зване “підписання формули Штайнмаєра”, яке відбулося у вівторок, 1 жовтня, на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську за участі представників України.

Петро Порошенко, п’ятий президент України:

“Ніякої «формули Штайнмаєра», як складової Мінських угод, не існує!

Підписання формули російського походження — формули Путіна, де-факто, означає послаблення або навіть і зняття санкцій проти Росії. А також: легітимізацію окупованого РФ Донбасу, легітимізацію незаконного референдуму в Криму і незаконної анексії Криму.

Ми не допустимо такого сценарію розвитку подій. Ми солідаризуємося з тими акціями і закликами, які сьогодні лунають серед ветеранів. Ми не дамо зруйнувати Українську державу!”

Роман Безсмертний, колишній представник України в політичній підгрупі ТКГ:

“Це шлях до війни, а не до миру. Суспільство має побачити оригінал цього документу.

Україна пішла за сценарієм Кремля. Не йдеться про вирішення безпекового блоку, а йдеться про вибори, тобто про легітимізацію сьогоднішньої влади на окупованій території.

Якщо вибори будуть проведені, ми отримаємо ще одне Придністров’я. Особливість ситуації полягає в тому, що цей конфлікт не заморозиш, бо постачання зброї з сусідньої РФ йде регулярно.

В середині України можна прогнозувати загострення ситуації, але ніхто не знає чим може закінчитися цей конфлікт”.

Павло Клімкін, колишній міністр закордонних справ України:

“Вільні і чесні вибори – це не тільки відсутність російських військ і техніки на окупованому Донбасі. Це також повне роззброєння і забезпечення безпеки. Питання – ким, як та коли?

Це повний контроль нами та/або міжнародною спільнотою над безпекою на всій території окупованого Донбасу і всій ділянці українсько-російського кордону. Це повна участь всіх українських ЗМІ та політичних партій. Це також участь тимчасово переміщених осіб. Це організація виборів нашою ЦВК, можливо спільно з міжнародною адміністрацією. Це функціонування українських судів і ще багато всього. Відповіді на всі ці питання мають бути чіткими і однозначними. Інакше легітимність цих виборів ніколи не буде визнана.

Формула Штайнмаєра не має жодного сенсу без того, щоб вона була вмонтована в план дій, тобто дорожню карту. Вона також не має жодного сенсу без відповідей на згадані вище питання.

Тобто запитань стало більше, ніж було. Суспільство буде вимагати на них відповідей. Таких, які не вирішують проблему окупації Донбасу за рахунок України.

Для всіх інших, навіть для наших друзів, це проблема, яку необхідно вирішити. Для нас – питання нашого існування як єдиної та соборної держави”.

Юлія Тимошенко, голова партії “Батьківщина”:

“Партія «Батьківщина» вважає «формулу Штайнмаєра» неприпустимою для України, а її підписання в Мінську — прямою загрозою національній безпеці, територіальній цілісності та суверенітету нашої країни.

Ми звертаємося до президента з проханням терміново зібрати лідерів парламентських фракцій і детально пояснити, що підписано в Мінську та на які дії надана згода”.

Андрій Веселовський, колишній посол України в Євросоюзі:

Погодження Україною так званої “формули Штайнмаєра” у межах врегулювання ситуації на Донбасі та майбутнього проведення виборів на окупованих територіях не означає зради національних інтересівсказав Веселовський в ефірі “Громадського”.

“Оскільки президент Зеленський на цьому наголосив і не тільки наголосив, це дійсно записано на папері, що вибори проводяться згідно з Конституцією України та законодавством України, при чому, це законодавство по цих виборах ще не прописане, воно може бути прописане значно жорсткіше й акуратніше за чинне, то я б сказав, що це не «зрада», а «перемога»”, — зазначив дипломат.

За його словами, питання про те, що спершу Україна має отримати контроль над кордоном окупованих територій з РФ, порушила українська сторона ще 2 роки тому.

“Цю формулу неформально, але прийняли… Зеленський тільки зафіксував те поняття, яке вже якось опрацювали. Будуть із Москви лунати заперечення, але мені здається, що вони цю гру вже програли”, — додав Веселовський.

Партія Святослава Вакарчука “Голос”:

“Партія «Голос» вимагає проведення закритого засідання парламенту, на якому президент Зеленський повинен пояснити: який документ підписано в Мінську і на які поступки готовий піти президент.

З наявної інформації неможливо зрозуміти: хто і яких домовленостей досягнув з країною-агресором під виглядом реалізації неіснуючої «формули Штайнмаєра».

«Червоні лінії», які влада не має права переходити, партією «Голос» було озвучено давно. Ми категорично проти проведення виборів на окупованих територіях Донбасу без повного безумовного контролю української держави за українсько-російським кордоном.

Будь-які вибори можливі лише за умови дотримання повної безпеки громадян. Безпека можлива лише за умови повного контролю над кордоном. Якщо контролю над кордоном не буде, вибори не можна вважати ані демократичними, ані безпечними, ані вільними, навіть якщо такими їх назвуть міжнародні експерти”.

Партія Віктора Медведчука і Вадима Рабіновича “Опозиційна платформа — За життя”:

“Узгодження політичної «формули Штайнмаєра» для врегулювання конфлікту – це великий крок до миру і демонстрація рішучості президента України Володимира Зеленського припинити кровопролитний конфлікт на Донбасі.

Як послідовний прихильник мирного врегулювання, ОПЗЖ вітає угоди, досягнуті в рамках Тристоронньої контактної групи. Вважаємо це важливою демонстрацією політичної волі щодо мирного політичного врегулювання більш ніж п’ятирічного кровопролитного і затяжного конфлікту.

Досягнення домовленостей з розведення сил, узгодження підходів до організації виборчого процесу на Донбасі на підставі пропозицій європейських країн-гарантів, відомих як «формула Штайнмаєра», – це те, чого чекала Україна з 2016 року. Але не могла отримати через безвідповідальність і політичний егоїзм минулого керівництва України.

Ми сподіваємося, що настрій на діалог і пошук компромісу, які демонструє президент України Володимир Зеленський, дозволять зблизити позиції і за іншими дискусійними питаннями. Розраховуємо на збереження настрою на результат і в роботі Тристоронньої контактної групи, і в рамках Нормандського формату”.

ОПЗЖ також закликає всіх народних депутатів України “підтримати лінію на мирне врегулювання конфлікту” і якомога швидше завершити роботу над законопроєктами, передбаченими Мінськими угодами.

Гайко Маас, міністр закордонних справ Німеччини:

“Я радий, що конструктивна атмосфера роботи Тристоронньої контактної групи в Мінську привела сьогодні до прогресу, на який занадто давно сподівалися.

Це відчиняє двері до чотиристороннього саміту [в Нормандському форматі] та інших етапів імплементації Мінських домовленостей”.

Марія Захарова, речниця міністерства закордонних справ Росії:

Позитивно оцінюємо узгодження сьогодні Контактною групою в Мінську механізму введення особливого статуту Донбасу і розведення сил та засобів у Петровському і Золотому.

Сподіваємося, що це створить відповідну атмосферу для подальшої реалізації Мінських угод.”

Очільниця “МЗС ДНР” Наталія Ніконорова:

“Нам все-таки вдалося переконати українську сторону узгодити формулу Штайнмаєра в тому вигляді, в якому вона була зафіксована на самітах «нормандської четвірки». Це можна назвати серйозною дипломатичною перемогою в переговорах на Мінському майданчику

Українські представники виконали всі умови російської сторони для проведення саміту «нормандської четвірки», він може відбутися найближчим часом”.

Читайте також:
“Формулу Штайнмайєра” імплементують у закон про статус Донбасу, – Зеленський

Макрон закликав втілити “формулу Штайнмайєра”

Як інформувала “Новинарня“, 1 жовтня на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони (Україна, РФ, ОБСЄ, ОРДЛО) Україна погодила так звану “формулу Штайнмайєра” щодо виборів на окупованому Донбасі у процесі деокупації. Це підтвердив президент Володимир Зеленський.

“Формулу”, що може реалізувати частину Мінських угод, запропонував 2016 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини, на той час голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмайєр. Згідно з його пропозиціями, Донбас отримує “особливий статус” (тимчасово набуває чинності закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО) в день проведення виборів на окупованих територіях на тимчасовій основі. А після того, як ОБСЄ засвідчить законність таких виборів, закон набуде постійної сили.
При цьому “формула” ніяк не пов’язує це з вирішенням безпекових питань – таких, як виведення чи роззброєння незаконних збройних формувань (російських гібридних сил), відновлення контролю за кордоном тощо, які так само передбачені мінськими домовленостями.

18 вересня глава МЗС України Вадим Пристайко заявив, що Україна погодилася на “формулу Штайнмайєра”. Згодом він пояснив, пояснив, чому Україна не підписала цю “формулу”.

20 вересня Пристайко розкрив текст домовленості, яка замінила “формулу Штайнмаєра”.
У цьому документі йдеться, що закон про “особливий статус” ОРДЛО застосовується на тимчасових умовах з моменту проведення виборів на Донбасі, а на постійній основі він починає діяти після визнання БДІПЛ ОБСЄ того, що вибори відповідають високим стандартам.
Пристайко зазначив, що у новому формулюванні немає жодних ідей про кордон, про наявність чи відсутність збройних формувань.

1 жовтня на ТКГ також домовилися про розведення сил у Петрівському та Золотому з 7 жовтня.

Проти імплементації “формули Штайнмайєра” без урахування безпекової складової виступає проукраїнська опозиція, зокрема п’ятий президент Петро Порошенко, націоналісти та ін.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна